Πολιτισμός

 

Ποικίλες εκδηλώσεις, θρησκευτικές και πολιτιστικές, που πραγματοποιούνται σε όλο τον νομό, προκαλούν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν για τον πάνδημο χαρακτήρα τους, το Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στον Ίμερο και η γιορτή του Προφήτη Ηλία γιορτάζεται που στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό της Μαρώνειας και συγκεντρώνει πλήθος πιστών στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σε αρκετούς οικισμούς της Ροδόπης, όπως στην Ξυλαγανή, στο Φανάρι, στη Στρύμη, και στους Προσκυνητές γιορτάζεται η ´Γυναικοκρατία´, η γνωστή γιορτή της ´Μπάμπως´. Είναι ένα έθιμο με πανάρχαιες ρίζες, για να γιορτάσει την γονιμότητα και την γυναικεία χειραφέτηση. ’λλα γνώστα έθιμα είναι οι Αυγομαχίες (Πάσχα ) στο Θρυλόριο, η Πιπερούγκα (Ιούλιο ) στη Νέα Ανδριανή, τα Ισνάφια (Καθαρή Δευτέρα )στην Ξυλαγανή, η γιορτή της σαρδέλας (Μάιος ) στον Αγ.Χαράλαμπο, η γιορτή της πυράς (Ιούλιος )στην Μαρώνεια, το Πανηγύρι της πάλης (Αύγουστος ) στη ορεινή Ροδόπη και τόσα άλλα, παντού, σε όλη τη Ροδόπη, όλο τον χρόνο.

Πολλά είναι τα πανηγύρια που γίνονται προς τιμήν διαφόρων αγίων σε όλη την επικράτεια του νομού, όπως η γιορτή του Αη Τρύφωνα (1η Φλεβάρη )στον Αίγειρο.Στα περισσότερα από αυτά, στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Χραλάμπους, του Αγίου Αθανασίου ή του Πρ.Ηλία, διατηρείται ένα παραδοσιακό έθιμο, το ´κουρμπάνι´.