Χαιρετισμός του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών Γιάννη Σταυρίδη

 

Φίλες και φίλοι,

Οι εποχές των «πεφωτισμένων» Δημάρχων που τα ήξεραν όλα και τα έκαναν όλα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και όπου ακόμη εφαρμόζονται απλά φαίνονται ότι είναι ανεπίκαιρες και μακριά από τις ανάγκες του κόσμου και της εποχής.

Η σημερινή εποχή λοιπόν απαιτεί εξειδίκευση συνεργατών, καθαρούς και μετρήσιμους στόχους και κυρίως εργαλεία δουλειάς που θα ιεραρχούν προτεραιότητες και θα προωθούν προγράμματα τα οποία φυσικά θα παρουσιάζονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Και οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων θα γίνονται πάντα σεβαστές και θα εφαρμόζονται άμεσα.

Άλλωστε η συλλογικότητα και η πίστη στις αρχές της δημοκρατίας είναι μία διαρκής διαδικασία ευθύνης .Είναι ουσιαστικά μία αυτοδέσμευση του καθενός συναδέλφου που βάζει πάνω από το «εγώ» το «εμείς».

«Εμείς ο Δήμος» θα μπορούσε να είναι το στίγμα αυτής της λειτουργίας .

Το Δημοτικό συμβούλιο είναι ένα κύτταρο δημιουργίας ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο μας. Αυτό το κορυφαία συλλογικό όργανο, που δυστυχώς η λειτουργία πολλές φορές είχε υποβαθμιστεί, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε κατοχυρώνοντας σημαντικές καινοτομίες που πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν μέσα από το Προεδρείο που θα προκύψει σε λίγες μέρες. Το δημοτικό συμβούλιο θα ασχοληθεί συχνά με μείζονος σημασίας τοπικά αλλά και περιφερειακά ζητήματα ενώ ο τόπος των συνεδριάσεών του θα δώσει αυτό το νέο στίγμα λειτουργίας που θα έχει τόσο σημειολογικά όσο και ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Αν θέλετε ένα στίγμα της νέας εποχής αυτό θα συνοψίζεται με τις εξής λέξεις «ρήξη με το κακό παρελθόν. Δημιουργία νέου δρόμου.

Οι συνεργάτες μας, νέοι άνθρωποι θα είναι οι φορείς αυτής της διαδικασίας μεταλλαγής του Δήμου μας.

Κυρίες και κύριοι,

Εντολείς της δημοτικής αρχής είναι και θα παραμείνουν μόνο οι πολίτες του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Εντολές η δημοτική αρχή δεν θα δεχτεί από κόμματα, ούτε από συμφέροντα. Για μας, πάνω από όλα, βρίσκεται ο τόπος μας. Όσοι μοιράζονται αυτό το αίσθημα, αυτήν την αντίληψη, είναι φίλοι μας. Όλοι οι άλλοι θα μας βρουν απέναντί τους. Και να ξέρουν ότι δεν φοβόμαστε κανένα γιατί η ομάδα αυτή είναι μία ομάδα καθαρή, μία ομάδα από ανθρώπους με αρχές και αξίες.

Ο Δήμος λοιπόν θα είναι ανοικτός σε όλους. Η λειτουργία του διαφανής και φυσικά η λογοδοσία αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Όπως αναφέραμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο πρόγραμμα που ενέκριναν δια της ψήφου τους οι συμπολίτες μας, θα ξεκινήσουμε άμεσα δουλειά, ήδη έχουμε κάνει προετοιμασία προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που προσφέρει το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επιδίωξή μας είναι τα πρώτα αυτά χρόνια να τελειώνουμε με τα αυτονόητα: το πόσιμο νερό, την επάρκεια και την ασφάλεια του δικτύου μεταφοράς του, τους βιολογικούς, τα δημοτικά σφαγεία και φυσικά την προσβασιμότητα. Καμία αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν εν έτη 2014 η πρωτεύουσα του Δήμου δεν έχει νερό.

Εκεί όμως που θα δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα και θα το δείτε πολύ γρήγορα, είναι η υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία σήμερα αποτελούν ένα καταπληκτικό αυτοδιοικητικό εργαλείο το οποίο όμως είναι άγνωστο εν πολλοίς στον Δήμο μας. Μέσα από την στοχευμένη υλοποίηση προγραμμάτων το πλαίσιο των οποίων έχουμε προκαθορίσει θέλουμε να φέρουμε οικονομικούς πόρους στο Δήμο αφού ξέρουμε ότι δεν έχει δυνατότητες, να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή κινητικότητα και να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμα μας για έναν Δήμο που θα έχει στην προμετωπίδα του τον πολιτισμό και την ιστορία του ως στοιχεία που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών. Έχουμε το τεράστιο μας πλεονέκτημα, τη Μαρώνεια, τον φυσικό πλούτο και κυρίως τους ανθρώπους μας. Σε αυτούς θα βασιστούμε. Και όπως αναφέραμε θα προχωρήσουμε σε δικτυώσεις, σε επαφές και συνεργασίες μέσα από τις οποίες θα αναδείξουμε τον τόπο μας.

Η δική μας ομάδα θα είναι μια ομάδα δουλειάς. Μια ομάδα ουσίας. Από μας δεν θα ακούσετε πολλά λόγια. Δεν θα δείτε φανταχτερές και άνευ ουσίας φιέστες. Δουλειά, σεμνότητα και σιωπή.

Για να φτιάξουμε τον Δήμο των ονείρων μας.

Για να ξαναδώσουμε φως στον τόπο μας.

Για να κρατήσουμε σε αυτόν τα παιδιά μας ξεκινάμε μία προσπάθεια στην οποία συμμέτοχοι θα είμαστε όλοι.

Δεν περισσεύει κανείς.

Γυρίζουμε σελίδα. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια με νέους ανθρώπους.

Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μια καλή και γόνιμη θητεία που στο τέλος της θα αποφέρει στους εντολείς μας, τους δημότες του Δήμου έναν θετικό απολογισμό.

Γιάννης Σταυρίδης

Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών