ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 29 ΞΥΛΑΓΑΝΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΟ 1944

 

JpegH μνήμη των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν το 1944 από τους Βουλγάρους τιμήθηκε από τον Δήμο και τον ΠΟΞ,παρουσία εκπροσώπων του τόπου και συγγενών τους, σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 26 Απριλίου 2015  Jpeg Jpeg Jpeg

Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg Jpeg  Jpeg

Jpeg Jpeg Jpeg

Jpeg

στο σημείο της εκτέλεσής τους όπου ανεγέρθηκε το γνωστό μνημείο .Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμων .Έγινε προσκλητήριο πεσόντων ,κατατέθηκαν στεφάνια ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης και ο δισέγγονος του εκτελεσθέντα Κωνσταντίνου Τσατλάκη ,Μανώλης Τσατλάκης που συγκίνησε τους παρισταμένους.Ακολουθούν οι ομιλίες του κ Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών και του νεαρού Μανώλη Τσατλάκη και φυσικά πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 71 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 29 ΞΥΛΑΓΑΝΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

«Ήθελαν να είναι ελεύθεροι και τους σκότωσαν τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής» αναγράφει η επιτύμβια πλάκα ,εδώ στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των 29 συμπατριωτών μας Ξυλαγανιωτών που τον Απρίλη του 1944 έβαψαν με το αίμα τους τα άγια χώματα του τόπου μας. Έδωσαν ότι πολύτιμο είχαν ,τη ζωή της ,τη νιότη τους ,το μέλλον των οικογενειών τους για την πατρίδα ,για το ιδανικό της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Αυτό το ιδανικό καθοδηγούσε επί αιώνες τους Έλληνες. Ενέπνεε τους αγώνες τους, νοηματοδοτούσε την αγάπη και την προσφορά προς την πατρίδα που έφτανε πάντα ως το ύψιστο σημείο :την θυσία γι αυτήν.

Απ΄ αυτό το κάλεσμα ή αν προτιμάτε την ανάγκη για αγώνες για την Ελευθερία και την Δημοκρατία, δεν μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι Θρακιώτες, αφού οι έννοιες αυτές είναι ταυτόσημες τόσο με την Ιστορία τους όσο και την ίδια την προσωπικότητά τους.
Τον δρόμο προς την ελευθερία και τη εθνική αξιοπρέπεια περιέγραψε ο ποιητής:
“Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο…”
Αυτόν τον δύσκολο και μεγαλειώδη αντιστασιακό αγώνα, λίγα χρόνια αργότερα τίμησε η Ιστορία αφιερώνοντας λαμπρές σελίδες στους εξεγερμένους και αντιστεκόμενους λαούς του κόσμου, όπως και στον αγώνα του Ελληνικού Λαού και της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης.
Και αυτό, γιατί ο ρόλος της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, ήταν καταλυτικός στην διαμόρφωση των συνθηκών για την τελική νίκη των συμμάχων και την αποτροπή της εξάπλωσης των ακραίων ιδεών σ΄ όλη την Ευρώπη.
Και αν για όλη την Ελλάδα, ο αγώνας ήταν δύσκολος, στην περιοχή μας ήταν ακόμη πιο άνισος, μιας και μετά την ηρωική αντίσταση των μαχητών της Νυμφαίας η Ροδόπη ζώστηκε από διπλή κατοχή:Γερμανική και Βουλγαρική. Η τελευταία ιδιαίτερα σκληρή. Έγινε προσπάθεια εκβουλγαρισμού των χωριών μας μέσα από αρπαγές περιουσιών ,κίνητρα για εξαγορά συνειδήσεων ,βασανιστήρια.
Οι πρόγονοί μας όμως αντιστάθηκαν, κράτησαν την πίστη και την εθνική συνείδηση ζωντανή μέσα τους ,γαλούχησαν τη νέα γενιά με το ιδανικό της πίστης στην ελευθερία και προσφοράς στην υπόδουλη πατρίδα.
Ποιοι; Αυτοί που τότε, λίγα μόλις χρόνια πριν είχαν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και είχαν προσπαθήσει να ριζώσουν σε έναν νέο τόπο ,να χτίσουν τα σπίτια τους να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους . Κι όμως οι δυσκολίες τόνωσαν το αδούλωτο πνεύμα των Θρακιωτών που οργάνωσαν πυρήνες αντίστασης σε πολλά χωριά, πυρώνοντας τις καρδιές των ανθρώπων και κρατώντας ζωντανή την προσδοκία της ελευθερίας.
Από αυτήν την μαγιά ήταν λοιπόν ζυμωμένοι οι άνθρωποι που διάλεξαν τον δρόμο για την Ελευθερία και το Δίκαιο, παρά τον εύκολο δρόμο της Υποταγής.
Οι 29 μάρτυρες Ξυλαγανιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στον τόπο που σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί καθιστώντας τον πλέον ιστορικά και εθνικά ιερό.Άφησαν πίσω τους ορφανά και οικογένειες που μεγάλωσαν με δυσκολίες ,όπως οι χιλιάδες εκείνες οικογένειες των ελλήνων που θυσιάστηκαν λίγα χρόνια νωρίτερα στα βουνά της Αλβανίας..
Άφησαν ταυτόχρονα σε όλους εμάς μία βαριά παρακαταθήκη ευθύνης και εκπλήρωσης του εθνικού χρέους όποτε οι συνθήκες το απαιτήσουν .
Και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση αφού οι ιδέες ενός νέου ,οικονομικού αυτή τη φορά ολοκληρωτισμού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Ενός ολοκληρωτισμού που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ,που λογίζει τους ανθρώπους ως νούμερα και στατιστικές ,που φαλκιδεύει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Τα μηνύματα της ηρωικής εκείνης εποχής είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Και σε περιόδους κρίσιμες για το έθνος και τον τόπο, η εθνική συνεννόηση, η υπερκομματική συνεργασία αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Και οι έλληνες απέδειξαν ότι διαχρονικά όταν ήταν ενωμένοι μεγαλουργούσαν .
Γι αυτό λοιπόν ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους ήρωες προγόνους μας
Ας είναι η μνήμη του αιώνια .
Σας ευχαριστώ

Ομιλία Μανώλη Τσατλάκη στην εκδήλωση της μνήμης για τους 29 εκτελεσθέντες Ξυλαγανιώτες τον Απρίλη του 1944
Σεβασμιότατε
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών
Αγαπητοί συγγενείς των 29 πεσόντων
Φίλοι συγχωριανοί

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την απότιση φόρου τιμής και μνήμης στους 29 πεσόντες συγχωριανούς μας που το 1944 εκτελέσθηκαν από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και προστέθηκαν στη χορεία την ηρώων του έθνους μας .Τους 29 εκείνους ανυπότακτους προγόνους μας που θυσίασαν ότι πολυτιμότερο είχαν ,την ίδια τους τη ζωή ,στον αγώνα για ελευθερία ,ανεξαρτησία ,αξιοπρέπεια.

Ο τόπος μας από τον Απρίλη του 1941 σκλαβώθηκε από Γερμανικές και Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής. Οι Βούλγαροι συνεργάτες των Ναζί τότε πέτυχαν να τους παραχωρηθεί η περιοχή μας στην οποία ζούσαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Οι Βούλγαροι όπως θυμούνται οι παλαιότεροι και φυσικά καταγράφεται πλέον ιστορικά με μελανά χρώματα, άσκησαν μία πολλή σκληρή πολιτική αφελληνισμού και ταυτόχρονα εκβουλγαρισμού της περιοχής με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα που θα τους επέτρεπαν να διεκδικήσουν την έξοδο στο Αιγαίο, ένα διαχρονικό όραμα του Βουλγαρικού εθνικισμού που επί χρόνια καθοδηγούσε την πολιτική της γειτονικής χώρας. Αρπαγές περιουσιών, καθημερινά βασανιστήρια και ένας διαρκής τρόμος κυριαρχούσε στη Θράκη μας .Οι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν.Κράτησαν ζωντανή μέσα στην ψυχή τους την ελληνική συνείδηση παρά τα δεινά που έζησαν και πρόσμεναν την μέρα της λευτεριάς.

Αυτή η μέρα όμως δεν έρχεται από μόνη της .Απαιτεί αγώνες και τα παλικάρια της Ξυλαγανής τον Απρίλη του 1944 προστέθηκαν στις αντιστασιακές εκείνες δυνάμεις που επί χρόνια αγωνίζονταν να αποδιώξουν τον φασίστα κατακτητή .

Δυστυχώς όμως προδόθηκαν και το σχέδιό τους έγινε γνωστό. Κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν στην ένοπλη συμπλοκή που προηγήθηκε. Οι υπόλοιποι ,επί 3 μέρες υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια πριν οδηγηθούν στο σημείο που σήμερα βρισκόμαστε, στον μαύρο λόφο ,και εκτελέσθηκαν. Τάφηκαν δε εδώ και δεν επιτράπηκε στους συγγενείς τους να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους .Τους δικούς τους ήρωες.

Η θυσία των προγόνων μας ,λίγο πριν χαράξει η μέρα της απελευθέρωσης δεν ήταν μάταιη. Ποτέ μια θυσία για την πατρίδα δεν είναι μάταιη. Πρόσθεσε μία ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορική διαδρομή της Θράκης που διαχρονικά πρόσφερε τα μέγιστα στον αγώνα του έθνους για ελευθερία.

Οι συγγενείς μας που χάθηκαν το 1944 ,όλοι τους στο άνθος της νιότης τους ,άφησαν πίσω τους οικογένειες ,γυναίκες ,μάνες ,ορφανά μικρά παιδιά .Άφησαν διαχρονικό πένθος και θλίψη .Οι οικογένειές μας μεγάλωσαν με αυτό το πένθος και η θυσία των δικών μας ανθρώπων για δεκαετίες αποτελούσε στοιχείο του καθημερινού αγώνα για επιβίωση σε μία σκληρή και αντίξοη εποχή.

Σήμερα όμως ,71 χρόνια μετά και στεκόμενος πάνω στον τόπο που μαρτύρησε ο προπάππους μου Κωνσταντίνος Τσατλάκης ,νιώθω περήφανος για κείνον και για τους συγχωριανούς μας που αψηφώντας το θάνατο και ποτίζοντας αυτή την ιερή γη με το αίμα τους ,έδωσαν σε μας ,στα παιδιά ,τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους μία βαριά κληρονομιά και ταυτόχρονα μία συλλογική παρακαταθήκη :είμαστε όλοι απόγονοι ηρώων .

Ο τόπος μας η Ξυλαγανή έδωσε στον αγώνα για την ελευθερία τα παιδιά της .Πρόσφερε στην πατρίδα τα νιάτα και το μέλλον τους. Σφράγισε την τοπική ιστορία ανεξίτηλα και διαχρονικά.
Και μεις οι νέοι Ξυλαγανιώτες σήμερα, για ακόμη μία φορά επικαιροποιούμε δημόσια την δέσμευσή μας για προσφορά στον αγώνα για την πατρίδα και το έθνος όποτε οι καιροί το απαιτήσουν .Δηλώνουμε πρόθυμοι συνεχιστές του αγώνα των άξιων προγόνων μας …

Ας είναι η μνήμη τους ζωντανή και αιώνια
Σας ευχαριστώ

print