ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑ -6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ

 

LUIS BORDA & GEORGIA VELIVASAKI

«Aleli»

Από την Κρήτη στο Buenos Aires

στην Μαρμαρίτσα Μαρώνειας 18/8 21:00

Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Μία μοναδική συναυλία σε έναν από τους μαγικότερους τόπους της Θράκης την Πέμπτη 18 Αυγούστου και όπως κάθε χρόνο με την μεγαλύτερη Πανσέληνο του χρόνου.

Ο μαέστρος Luis Borda, ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές και πρωτοπόρους του Tango Nuevo στον κόσμο, συναντά την ερμηνεύτρια Γεωργία Βεληβασάκη.

Η φλογερή και νοσταλγική μουσική του Μπουένος Άιρες μεταπλάθεται από την ομορφιά των αυτοσχεδιασμών και τη συνθετική δύναμη του Αργεντίνου δεξιοτέχνη, ενώ σμίγει με τη μαγική μεσογειακή φωνή της Ελληνίδας τραγουδίστριας.
Παίζουν οι μουσικοί:

Luis Borda – κιθάρα

Δημήτρης Αραμπατζής– bayan/bandoneon

Ανδρέας Ζιάκας – κιθάρα

Ιάσων Γερεμτζές – κρουστά

Λίγα λόγια για τον δίσκο, την παράσταση, τη συνεργασία:

Μουσικές του κόσμου που αξίζει κανείς να ακούσει: ένας Αργεντίνος που ζει στο Μόναχο, ο Luis Borda, ο καλύτερος κιθαρίστας, αυτή τη στιγμή, του Tango Nuevo, και μια κρητικιά τραγουδίστρια, η Γεωργία Βεληβασάκη, δημιούργησαν μια εξαιρετική σύνθεση, ένα από τα καλύτερα projects, ένα έργο απαιτητικό, το δίσκο “Aleli – De Creta a Buenos Aires”. Η εκφραστική τραγουδίστρια συγκινεί. Παντρεύει το ισπανικό με το ελληνικό ιδίωμα κι όμως το αποτέλεσμα ακούγεται τόσο φυσικό και αυτονόητο, λες και από πάντα ανήκαν μαζί. Όποιος ακούσει το τραγούδι της νιώθει πόνο και χαρά να τον κατακλύζουν. Το να τη δει κανείς ζωντανά επί σκηνής είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει.

(Suddeutsche Zeitung , 5/11/2015)

Ο Αργεντινός κιθαρίστας και συνθέτης Luis Borda είναι κάτι περισσότερο από ένας από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του Nuevo Tango.  Η γεννημένη μεν στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά με δράση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, Γεωργία Βεληβασάκη δεν είναι μόνο μια πολύ αξιόλογη, αλλά και διαφορετική, ιδιαίτερα «ανήσυχη» ερμηνεύτρια. Έχει ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά ιδιώματα, έχει τραγουδήσει σε αρκετές ακόμα γλώσσες εκτός από την ελληνική, ενώ παράλληλα έχει εκδώσει και κάποιες ποιητικές συλλογές. Ήταν λοιπόν ο πιο κατάλληλος ίσως άνθρωπος στη χώρα μας για να συνεργαστεί με τον Luis Borda.

(Θάνος Μαντζάνας – Musicpaper, 25/11/2015)

Αυτό που ξέρω και που μου αποκαλύφθηκε από την πρώτη κιόλας ακρόαση, είναι πως πρόκειται πάνω απ’ όλα για μια ευτυχισμένη σύμπραξη ενός Αργεντίνου μουσικού και μιας Ελληνίδας συναδέλφου του. Η απόσταση από την Κρήτη μέχρι το μακρινό Μπουένος Άιρες πραγματικά μηδενίζεται και οι, φαινομενικά διαφορετικοί, κόσμοι επικοινωνούν δημιουργικά και γόνιμα.

Αυτή που βγαίνει στο τέλος κερδισμένη είναι η εγχώρια δισκογραφία, που αν και δεν της ”ανήκει” το έργο αυτό (πρόκειται για ξένη παραγωγή), στην ουσία έχει να επιδείξει ένα ποιητικό άλλοθι μέσα στα υποπροϊόντα του συρμού, που κατά κόρον προβάλλονται. Πάνω απ’ όλα, κερδισμένη βγαίνει η αληθινή τέχνη της μουσικής κι αυτό ας κρατήσουμε!

(Αντώνης Μποσκοΐτης – Lifo)

Σχετικά links:

http://www.luisborda.de/

Vivo en San Telmo | Luis Borda – Georgia Velivasaki

https://www.youtube.com/watch?v=NUn879q5FQI

Atahualpa | Luis Borda – Georgia Velivasaki

https://www.youtube.com/watch?v=xgGuAsSCEs4

Luis Borda – El Monio Azul

https://www.youtube.com/watch?v=gJaetc0QHtY

Una pastora | Γεωργία Βεληβασάκη – Θοδωρής Βουτσικάκης

https://www.youtube.com/watch?v=5QLZ_dlrihI

13662658_10153918293908160_782159474_o 13918972_10153918296068160_2022401984_o

print