Μελέτη έργου “Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Μαρώνειας Σαπών” Αρ Μελέτης 10\2017

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ

Μ Ε Λ Ε Τ Η

Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης

Δήμου Μαρώνειας Σαπών

 

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 74.034,20

Αριθ. Μελέτης :   10/2017

 

  

 

ΕΤΟΣ 2017

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

ΕΡΓΟ : Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Μαρώνειας Σαπών

 

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται να γίνει  η προμήθεια των κατάλληλων υλικών ,όπως αυτά περιγράφονται στον πίνακα 1 που ακολουθεί, για να γίνουν οι ανάλογες  επισκευές και συντηρήσεις των υδρευτικών αντλητικών συγκροτημάτων του δήμου Μαρώνειας Σαπών .

Πίνακας 1
Α/Α Περιγραφή Προμήθειας Ε/Μ Ποσότητα
1 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας 60Hp , 8”, 45kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1
2 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας   50Hp ,6”  ,37Kw 400V επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1
3 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  40Hp ,6”, 30Kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 3
4 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  35Hp, 6” , 27kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1
5 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας 30Hp, 6”, 22kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 2
6 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  15 Hp ,6” ,11Kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1
7 Υποβρύχια ανοξείδωτη αντλία 20Hp 6” , τουλάχιστον Q=22m3 & μανομετρικό =174 m, Τεμάχιο 1
8 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 25Hp,6”  τουλάχιστον Q=36m3 & μανομετρικό= 115 μέτρα Τεμάχιο 1
9 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 25Hp,6” , τουλάχιστον Q=40m3 & μανομετρικό =101 m, Τεμάχιο 1
10 Υποβρύχια Μαντεμένια αντλία  25Hp,6” τουλάχιστον Q=39m3 &, μανομετρικό= 113m, Τεμάχιο 1
11 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία  30Hp, 6”, τουλάχιστον Q=36m3 & μανομετρικό=137m , Τεμάχιο 1
12 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 30 Ηp ,6” τουλάχιστον Q=40m3 & μανομετρικό= 124m Τεμάχιο 1
13 Υποβρύχια Μαντεμένια αντλία 35 Hp,6” τουλάχιστον Q=48m3 & μανομετρικό= 134m Τεμάχιο 1
14 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 35 Ηp, 6” τουλάχιστον Q=45m3 & μανομετρικό= 138m, Τεμάχιο 1
15 Υποβρύχια αντλία 7” με καρέ 8” ,50Hp ,37KW, τουλάχιστον Q=51m3 & μανομετρικό= 181m Τεμάχιο 1
16 Δικλείδα πεταλούδα ebro ειδικών εφαρμογών DIN 100με πνευματικό ενεργοποιητή 400V με τερματικά πλήρες Τεμάχιο 1
17 Πιεστικό συγκρότημα 1,5Hp 4 κυβικά στα 40 μέτρα (πλήρες μονταρισμένο με ηλεκτροκινητήρα , πιεζοστάτη , δοχείο 50lit σπιράλ 1” ,βαλβίδα αντεπιστροφής. Τεμάχιο 1
18 Πολυεπιτηρητής Πίνακα Αντλίας Τεμάχιο 8
19 Ρελέ ισχύος 15kw 400V Τεμάχιο 2
20 Ρελέ ισχύος 18,5kw 400V Τεμάχιο 4
21 Ρελέ ισχύος 22kw 400V Τεμάχιο 2
22 Ρελέ ισχύος 30kw 400V Τεμάχιο 1
23 Ρελέ ισχύος 37kw 400V Τεμάχιο 2
24 Ρελέ ισχύος 45kw 400V Τεμάχιο 1
25 Χρονορελέ Καθυστέρησης

(για  Εκκίνηση Αστέρος –Τριγώνου)

Τεμάχιο 6
26 Γενικός θερμομαγνητικός 100Α Τεμάχιο 1
27 Γενικός θερμομαγνητικός 22-32Α Τεμάχιο 1
28 Κεντρικός γενικός διακόπτης φορτίου 125Α Τεμάχιο 1
29 Ασύρματος τηλεχειρισμός για αυτοματισμό δεξαμενής -αντλιοστασίου Τύπου PT 620 set (ρεύματος), ελάχιστης εμβέλειας 15 Km Τεμάχιο 1
30 Ασύρματος τηλεχειρισμός για αυτοματισμό δεξαμενής -αντλιοστασίου Τύπου PT 630 set (Ηλιακό), ελάχιστης εμβέλειας 15 Km Τεμάχιο 1
31 Αισθητήριο υδροστατικής πίεσης 4-20mA Τεμάχιο
32 Κάρτα επικοινωνίας profidus CMC PD01 Τεμάχιο 1
33 Κάρτα επικοινωνίας modbus tcp-ip Τεμάχιο 1
34 Πλακέτα πομπού 620 με τροφοδοτικό VERSION 4 Τεμάχιο 1
35 Radio modem με ενσωματωμένη κεραία υψηλής απολαβής 27 Dbi Τεμάχιο 1
36 Radio Modem με λειτουργία  bridge και router mode 1 itherme port και δυνατότητα εναλλακτικής δρομολόγησης διαδρομής σε περίπτωση απώλειας της κύριας διαδρομής Τεμάχιο 1
37 Ενδείκτης με 4 ψηφία με ενσωματωμένη τροφοδοσία 24VDC για την σύνδεση του αισθητηρίου 4-20 Ma Τεμάχιο 1
38 Ειδική σειρά Τροφοδοτικού ράγας 5Α , 120watt ,με τάση εξόδου24V DC Τεμάχιο 1
39 Προγραμματιζόμενος ελεκτής (plc) CPU με 8DI k 6DO, Επέκταση με 8DI Τεμάχιο 1

Επίσης προβλέπεται να γίνει και η προμήθεια εξοπλισμού για την επέκταση του δικτύου παρακολούθησης των υδρευτικών αντλιοστασίων της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας που εμπίπτει στην ευθύνη του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.

Ειδικότερα:

Θα υλοποιηθεί ένα  πιλοτικό σύστημα αυτοματισμού τηλεελέγχου (τηλεχειρισμό – τηλεειδοποίηση) διαχείρισης και παρακολούθησης ενός ενδιάμεσου αντλιοστασίου (Α25-Α26)   Όλα τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Σαπών και από εκεί θα είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής παρακολούθησης που ήδη υφίσταται και λειτουργεί για άλλες υδρευτικές περιοχές του Δήμου. Τα υλικά που θα απαιτηθούν περιγράφονται στον πίνακα 2 που ακολουθεί.

Πίνακας 2
Α/Α Περιγραφή Προμήθειας Ε/Μ Ποσότητα
ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Α25-Α26
1 Πίνακας αυτοματισμού και ελέγχου 2 αντλιών με προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) και όλες τις απαιτούμενες εισόδους και εξόδους (ψηφιακές και αναλογικές) Τεμάχιο 1
2 Modem/Router UMTS/EDGE/GPRS/GSM με κεραία Τεμάχιο 1
3 Αισθητήρας στάθμης δεξαμενής τύπου υδροστατικής πίεσης με αναλογική έξοδο 4-20 mA Τεμάχιο 1
4 Αισθητήρας πίεσης με αναλογική έξοδο 4-20 mA Τεμάχιο 1
KΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
1 Πίνακας αυτοματισμού συλλογής του ΤΣΕ με  προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) ,επέκταση και αναβάθμιση  του υφιστάμενου κεντρικού σταθμού έλεγχου Τεμάχιο 1
2 Modem/Router UMTS/EDGE/GPRS/GSM με κεραία Τεμάχιο 1

Α. Αναλυτική Τεχνική Περιγραφή της Προμήθειας  του συστήματος αυτοματισμού τηλεελέγχου (τηλεχειρισμό – τηλεειδοποίηση)

Θα υλοποιηθεί ένα σύστημα αυτοματισμού τηλεελέγχου (τηλεχειρισμό – τηλεειδοποίηση) διαχείρισης  ενός ενδιάμεσου αντλιοστασίου (Α25-Α26)

Όλα τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο ΚΣΕ Σαπών και από εκεί θα είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής παρακολούθησης που ήδη υφίσταται και λειτουργεί για άλλες υδρευτικές περιοχές του Δήμου.

Η επικοινωνία και συνεπώς ο τηλεέλεγχος θα πραγματοποιείται με ασύρματη επικοινωνία που θα υποστηρίζει πρότυπα μεταφοράς δεδομένων τουλάχιστον UMTS/EDGE/GPRS/GSM.

Η λειτουργία του αντλιοστασίου θα επιτελείται με τρείς τρόπους, αυτόματο ή τοπικά ή χειροκίνητο.

Για την πλήρη αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων θα ληφθεί υπόψη και θα εφαρμοστεί σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία με Programmable Logic Control (PLC) και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (PC).

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (δεδομένα και συμβάντα-alarms) που θα συγκεντρώνονται από τους πίνακες αυτοματισμού σε κάθε σταθμό ελέγχου, θα αποστέλλονται, με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού προγράμματος, στο λογισμικό τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού που θα παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και θα ενημερώνει για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει τους χειριστές του συστήματος.

Συγχρόνως, απευθείας από το λογισμικό τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού, πέραν της παρακολούθησης θα μπορούν να γίνουν παραμετροποιήσεις των πληροφοριών (π.χ αλλαγή ζητούμενης πίεσης δικτύου κτλ) καθώς και χειρισμοί (π.χ. να σταματήσει το αντλιοστάσιο την λειτουργία του ή να σταματήσουμε μια αντλία, κτλ.) . Επιπλέον για τα alarms τo λογισμικό θα ενημερώνεται χωρίς σχετικό αίτημα.

Μέσω του λογισμικού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού όλα τα alarms από τους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) θα αποστέλλονται και σε τουλάχιστον 5 καθορισμένους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας (Κ.Α.Κ.Τ.). Οι Κ.Α.Κ.Τ θα ενημερώνονται χωρίς σχετικό αίτημα μόνο για τα alarms (π.χ. ότι μια αντλία δεν είναι διαθέσιμη από σφάλμα ή ότι το αντλιοστάσιο σταμάτησε την λειτουργία του κτλ.). Οι Κ.Α.Κ.Τ πέραν της ενημέρωσης για τα alarms δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν κανένα χειρισμό (π.χ. να σταματήσει το αντλιοστάσιο την λειτουργία του ή να σταματήσουμε μια αντλία κτλ.). Στους Κ.Α.Κ.Τ. η ενημέρωση θα γίνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων (sms) έτσι ώστε να πραγματοποιούνται άμεσες διορθωτικές και επισκευαστικές ενέργειες.

Α.1       Αναλυτική Τεχνική Περιγραφή Αυτοματισμού Αντλιοστασίου

Α.1.1 Εφαρμογή Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού

Η συνολική εγκατάσταση των αντλιοστασίων θα ελέγχεται από την εφαρμογή τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού. Μέσω της εφαρμογής αυτής θα είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος και η λειτουργία του τοπικού σταθμού

Όλες οι πληροφορίες θα συλλέγονται από τον Τοπικό Σταθμό Ελέγχου (ΤΣΕ) (για τον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω).

Στον ΤΣΕ οι πληροφορίες θα καταχωρούνται στη μνήμη του PLC. Οι θέσεις αυτές της μνήμης, θα διατηρούν το περιεχόμενό τους ακόμα και όταν χαθεί η τάση τροφοδοσίας του PLC. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παράμετροι λειτουργίας του κάθε αντλιοστασίου, οι τιμές από τα διάφορα αισθητήρια και τα alarms, θα παραμένουν αναλλοίωτες στη μνήμη του PLC, ακόμα και σε περίπτωση απώλειας τάσης.

Η επικοινωνία με τον ΤΣΕ και συνεπώς ο τηλεέλεγχος, θα πραγματοποιείται με ασύρματη επικοινωνία που θα υποστηρίζει πρότυπα μεταφοράς δεδομένων τουλάχιστον UMTS/EDGE/GPRS/GSM.

Οι πληροφορίες αυτές θα μεταφέρονται στην εφαρμογή τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού μέσω χρήσης του ασύρματου δικτύου επικοινωνίας, με όλο το απαραίτητο υλικό τους (modem, κεραίες, τροφοδοτικά, router,  switch κτλ).

Οι συλλεγόμενες πληροφορίες, θα επεξεργάζονται και θα αξιοποιούνται κεντρικά και θα είναι διαθέσιμες στους χειριστές μέσω διαδικτύου (internet) με απλή σύνδεση σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα και χρήση κωδικών πρόσβασης. Η δομή της εφαρμογής τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού θα ακολουθεί την λογική των εφαρμογών SCADA και θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε χρήστη διαθέτει δικαιώματα πρόσβασης, από οποιοδήποτε σημείο συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και για απεριόριστο αριθμό ταυτόχρονων χρηστών.

Η εφαρμογή τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού θα πρέπει να διαθέτει: διατάξεις καταγραφής συμβάντων και συναγερμών που θα λαμβάνει από τον ΤΣΕ, καθώς και εκτυπώσεις αναφορών.

Η εφαρμογή τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού θα είναι υλοποιημένη σε περιβάλλον διαδικτύου (web interface). Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από οποιοδήποτε σημείο μέσω φυλλομετρητή ιστοσελίδων (web browser). Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα παρέχεται για απεριόριστο αριθμό χρηστών και η εκτέλεση τηλεχειρισμών θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση κωδικού πρόσβασης.

Μέσω της εφαρμογής θα δίδεται η δυνατότητα παρακολούθησης του ΤΣΕ. Στο λογισμικό θα πρέπει να απεικονίζονται σε σχετικά πραγματικό χρόνο (είναι δυνατό να μεταβάλλεται κατόπιν αιτήματος του διαχειριστή της εφαρμογής πχ. Από 10sec σε 1min) όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από τον ΤΣΕ. Σε περίπτωση alarm από τον ΤΣΕ αυτό θα καταγράφεται στην βάση δεδομένων του ΚΣΕ αυτόματα και θα εμφανίζεται στις οθόνες των χρηστών.

Η εφαρμογή τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού που αφορά στην παρούσα προμήθεια θα αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης αντίστοιχης εφαρμογής τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού των δικτύων ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Σαπών (www.sapescontrol.gr).

Α.1.2 Τηλεπικοινωνιακή Σύνδεση

Η επικοινωνία με τον ΤΣΕ θα γίνεται ασύρματα ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη, χωρίς διακοπές και παρεμβολές επικοινωνία, που θα επιτρέπει την σχεδόν άμεση ανταλλαγή δεδομένων, και θα υπάρχει η δυνατότητα για αύξηση του όγκου των δεδομένων καθώς και για εκμετάλλευση των σύγχρονων δυνατοτήτων που θα παρέχουν προγραμματιζόμενοι ελεγκτές.

Γενικότερα, υπάρχει απαίτηση για αδιάλειπτη επικοινωνία με τον ΤΣΕ και για τον λόγο αυτό όπως προαναφέρθηκε, η επικοινωνία τους θα πραγματοποιείται με ασύρματη τουλάχιστον UMTS/EDGE/GPRS/GSM επικοινωνία.

Ασύρματο  UMTS/EDGE/GPRS/GSM

Το UMTS/EDGE/GPRS/GSM γενικά είναι το τεχνολογικό πρότυπο που επιτρέπει την ταχύτατη αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ακόμα και 3G μέσω της τεχνολογίας μεταγωγής πακέτων.

Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν UMTS/EDGE/GPRS συνδέσεις στον ΤΣΕ. Η σύνδεση είναι συνεχής, σαν να υπάρχει μισθωμένη γραμμή, τα δεδομένα μπορούν να σταλούν και να ληφθούν άμεσα ή σε προκαθορισμένο χρόνο και υπάρχει άμεση ανίχνευση προβλημάτων επικοινωνίας.

Α.1.3 Τοπικός Σταθμός Ελέγχου (ΤΣΕ) Ενδιάμεσου Αντλιοστασίου Α25-Α26

Θα δημιουργηθεί ένας Τοπικός Σταθμός Ελέγχου (ΤΣΕ) για τον έλεγχο του ενδιάμεσου αντλιοστασίου Α25-Α26 που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:

 • Πίνακας αυτοματισμού και ελέγχου 2 αντλιών με προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) και όλες τις απαιτούμενες εισόδους και εξόδους (ψηφιακές και αναλογικές).
 • Επικοινωνιακός εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει Modem/Router UMTS/EDGE/GPRS/GSM με την κατάλληλη κεραία
 • Αισθητήρας στάθμης δεξαμενής τύπου υδροστατικής πίεσης με αναλογική έξοδο 4-20 mA
 • Αισθητήρας πίεσης με αναλογική έξοδο 4-20 mA (θα τοποθετηθεί ένας αισθητήρας στον καταθλιπτικό αγωγό μετά τον συλλέκτη του αντλιοστασίου)

και οποιοδήποτε άλλο μικρουλικό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοματισμού (π.χ. τροφοδοτικά, μικρορελέ,  κτλ).

Η λειτουργία των αντλιών του αντλιοστασίου επιτρέπεται όταν:

 • Ο επιλογικός διακόπτης της συγκεκριμένης αντλίας είναι σε θέση Auto ή τοπικά ή χειροκίνητα
 • Δεν έχει σημανθεί βλάβη ή άλλο πρόβλημα της αντλίας
 • Δεν έχει τεθεί η αντλία εκτός λειτουργίας με εντολή του χειριστή ή τοπικά

Όλοι οι αγωγοί θα έχουν ακροδέκτες με σήμανση και θα καταλήγουν στο πίνακα σε αριθμημένες κλεμοσειρές ράγας. Οι καλωδιώσεις θα πραγματοποιηθούν με εύκαμπτα καλώδια.

Α.2       Τρόπος Λειτουργίας Εφαρμογής Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού τύπου SCADA

Όλες οι πληροφορίες οι οποίες θα συλλέγονται από τα PLC του ΤΣΕ θα αποστέλλονται στην εφαρμογή τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και θα απεικονίζονται στην οθόνη του χειριστή.

Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν σε όλα τα σημεία με τον ίδιο τρόπο, αλλά με βάση διαφορετικές παραμέτρους κάθε φορά.

Το σύστημα εποπτείας εγκαταστάσεων ύδρευσης (SCADA) θα πρέπει να βασίζεται στην χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο:

 • Την εποπτεία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του αντλιοστασίου ή της δεξαμενής μέσω λογισμικού για χρήση σε υπολογιστή ,Tablets, Smart phones, iphone κλπ
 • Την δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή από πολλούς ταυτόχρονα χρήστες από οποιοδήποτε σημείο με απλή πρόσβαση Internet.
 • Την μέτρηση λειτουργικών μεγεθών κατά περίπτωση και όπου είναι διαθέσιμα όπως πίεση, στάθμη, παροχή, κατανάλωση ρεύματος κ.λπ.
 • Την απεικόνιση της κατάστασης της αντλίας όπως λειτουργία/στάση, βλάβη, θέση επιλογικού διακόπτη, διακοπής ΔΕΗ κ.λπ.
 • Τον τηλεχειρισμό του αντλιοστασίου μέσω της εφαρμογής, δίνοντας μία εντολή αντίστοιχη με αυτήν που ενεργοποιεί την λειτουργία του με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας.
 • Την απεικόνιση της κατάσταση και την καταγραφή όλων των σφαλμάτων λειτουργίας όπως χαμηλή στάθμη δεξαμενής, διακοπή ΔΕΗ, βλάβη αντλίας κ.λπ. με ταυτόχρονη καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Τον έλεγχο της εισόδου στο χώρο του αντλιοστασίου και καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Την δυνατότητα αποστολής όλων των σφαλμάτων του συστήματος μέσω sms στην ομάδα ανθρώπων συντήρησης των αντλιοστασίων.
 • Την καταγραφή κάθε αναλογικού σήματος όπως στάθμη, πίεση, παροχή, με την μορφή χρονικού διαγράμματος.

Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι διαθέσιμη ως ιστοσελίδα ώστε να είναι προσβάσιμη από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο (internet) και κατάλληλο φυλομετρητή (web browser).

Περιγραφή Λογισμικού

Η εφαρμογή εποπτείας θα είναι αναπτυγμένη σε περιβάλλον διαδικτύου (web interface), και θα φιλοξενείται με την μορφή ιστοσελίδας. Θα είναι διαθέσιμη από οποιοδήποτε σημείο μέσω φυλλομετρητή ιστοσελίδων (web browser). Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα πρέπει να παρέχεται για απεριόριστο αριθμό χρηστών οι οποίοι θα έχουν εποπτεία του συστήματος με την είσοδό τους στην εφαρμογή, ενώ η εκτέλεση τηλεχειρισμών θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση κωδικού πρόσβασης.

Μέσω της εφαρμογής θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες για τις παρακάτω λειτουργίες:

 • Την εποπτεία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του κάθε αντλιοστασίου μέσω λογισμικού για χρήση σε υπολογιστή, Tablets, Smart phones, iphone κλπ
 • Την δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή από πολλούς ταυτόχρονα χρήστες από οποιοδήποτε σημείο με απλή πρόσβαση Internet.
 • Την μέτρηση λειτουργικών μεγεθών όπως πίεση ή/και στάθμη
 • Την απεικόνιση της κατάστασης της κάθε αντλίας όπως λειτουργία/στάση, βλάβη, θέση επιλογικού διακόπτη, διακοπής ΔΕΗ κ.λπ.
 • Τον τηλεχειρισμό του αντλιοστασίου μέσω της εφαρμογής, δίνοντας μία εντολή αντίστοιχη με αυτήν που ενεργοποιεί την λειτουργία του με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας.
 • Την απεικόνιση της κατάσταση και την καταγραφή όλων των σφαλμάτων λειτουργίας όπως χαμηλή στάθμη, διακοπή ΔΕΗ, βλάβη αντλίας κ.λπ. με ταυτόχρονη καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Τον έλεγχο της εισόδου στο χώρο του αντλιοστασίου και καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Την δυνατότητα αποστολής όλων των σφαλμάτων του συστήματος μέσω sms στην ομάδα ανθρώπων συντήρησης των αντλιοστασίων.
 • Την καταγραφή κάθε αναλογικού σήματος όπως στάθμη και πίεση, με την μορφή διαγράμματος.

Όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής θα είναι σε θέση να δει τον ΤΣΕ και δίπλα σε αυτόν τον ΤΣΕ θα δίδονται οι κύριες πληροφορίες του. Οι πληροφορίες αυτές θα αφορούν ενδεικτικά:

 • Κατάσταση επικοινωνίας
 • Αριθμός αντλιών σε λειτουργία
 • Στάθμη δεξαμενής.
 • Πίεση καταθλιπτικού αγωγού

Πατώντας με αριστερό click πάνω στην εικόνα του ΤΣΕ ο χειριστής θα μεταβαίνει στην οθόνη του συγκεκριμένου αντλιοστάσιο που επιλέχθηκε.

Από την οθόνη αυτή ο χειριστής θα μπορεί να αλλάξει τα επιθυμητά όρια (όπου αυτό είναι δυνατό και εφ’ όσον έχει κατάλληλα δικαιώματα με χρήση κωδικού)

Επίσης, στην οθόνη αυτή θα υπάρχουν και τα button για τον τηλεχειρισμό

Περιγραφή λειτουργίας ΤΣΕ μέσω του Λογισμικού Τηλεχειρισμού

Ο ΤΣΕ, θα έχει στον πίνακα αυτοματισμού του έναν κεντρικό επιλογικό διακόπτη τριών θέσεων (Τηλεχειρισμός – 0 – Τοπικός έλεγχος). Διακρίνουμε τρεις περιπτώσεις :

 • Εάν ο διακόπτης είναι στο «Τηλεχειρισμός», αυτό σημαίνει ότι το σενάριο του ΤΣΕ είναι «Χειρισμοί μέσω ΚΣΕ». Σε αυτή την περίπτωση, ο χειριστής μπορεί να παρακολουθήσει τα αναλογικά και ψηφιακά σήματα, να δει τις καταστάσεις των αντλιών και γενικά να τηλεχειριστεί όλο το σύστημα όπως επιθυμεί.
 • Εάν ο επιλογικός διακόπτης είναι στη θέση «Τοπικός έλεγχος», τότε ο ΤΣΕ είναι στη αυτόματη τοπική λειτουργία, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης από το χειριστή του SCADA. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειριστής μπορεί να παρακολουθήσει τα αναλογικά και ψηφιακά σήματα, να δει τις καταστάσεις των αντλιών, δεν μπορεί όμως να τηλεχειριστεί το σύστημα.
 • Εάν ο επιλογικός διακόπτης είναι στη θέση «0», τότε ο ΤΣΕ είναι στη χειροκίνητη τοπική λειτουργία, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης από το χειριστή του SCADA. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειριστής μπορεί να παρακολουθήσει τα αναλογικά και ψηφιακά σήματα, να δει τις καταστάσεις των αντλιών, δεν μπορεί όμως να τηλεχειριστεί το σύστημα.

Συνεπώς για να έχει ο χειριστής τη δυνατότητα οποιουδήποτε χειρισμού από απόσταση, πρέπει να γυρίσει ο επιλογικός διακόπτης στη θέση Τηλεχειρισμός.

Όταν το σύστημα είναι στην θέση «Τηλεχειρισμός» το αντλιοστάσιο θα εντέλλεται από το SCADA, μέσω buttons, τα οποία θα υπάρχουν στην εικόνα κάθε αντλιοστασίου. Εννοείται ότι η εντολή τηλεχειρισμού θα εκτελείται μόνο εφόσον η αντλία δεν θα έχει κάποιο σφάλμα.

Έλεγχος στάθμης / πίεσης:  Αυτό είναι το συνηθέστερο σενάριο λειτουργίας του ΤΣΕ. Στο συγκεκριμένο σενάριο λειτουργίας, το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή του πλήθους των αντλιών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν, είναι η πίεση του δικτύου που πρέπει να είναι σταθερή, όπως επίσης και η στάθμη της Δεξαμενής από την οποία αναρροφούν οι αντλίες αυτές.

Σε κάθε περίπτωση το λογισμικό πρόγραμμα τύπου SCADA θα:

 • έχει την δυνατότητα επεκτασιμότητας και μελλοντικής σύνδεσης απεριόριστου αριθμού ΤΣΕ τα όποια θα προστεθούν στο σύστημα εν καιρό.
 • αναπτυχτεί και με τις υποδείξεις του φορέα λειτουργίας, βάση των οποίων δύναται να τροποποιηθούν τα ως άνω π.χ. πληροφορίες, εικόνες και δυναμικές ιδιότητες αυτών και οτιδήποτε άλλο ωφελεί για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Α.3      Εξοπλισμός του Τ.Σ.Ε.

Αναλυτικά ο εξοπλισμός του Τ.Σ.Ε κατά περίπτωση είναι:

 

A.3.1 ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Α25-Α26

Α/Α ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤ.
1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ

·         Μια (1) κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)

·         Ένα (1) Τροφοδοτικό

·         Όλες τις απαραίτητες κάρτες Ψηφιακών Εισόδων, Ψηφιακών Εξόδων, Αναλογικών Εισόδων  4..20 mΑ ή 0-10V, Αναλογικών Εξόδων 4..20mA ή 0-10V

·         Θύρες επικοινωνίας κατάλληλες για την σύνδεση της οθόνης αφής, του inverter (σύνδεση RS-232 ή RS-485 Modbus) και του MODEM ή ROUTER (Ethernet

·         Μια (1) θύρα επικοινωνίας Ethernet ενσωματωμένη ή με κάρτα

·         Μια (1) θύρα επικοινωνίας RS – 485 ενσωματωμένη ή με κάρτα

·         Μια (1) θύρα επικοινωνίας RS – 232 ενσωματωμένη ή με κάρτα

·         Να διαθέτει τουλάχιστον 32DI, 10DO, 4AI, 2AO

·         Μικροϋλικά (καλωδιώσεις, μικρορελέ κτλ)

ΤΕΜ 1
2 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

·         Ένα (1) UMTS/EDGE/GPRS/GSM Modem/Router

·         Μια (1) Κεραία UMTS/EDGE/GPRS/GSM για το Modem ή Router

ΤΕΜ 1
3 Αισθητήρας πίεσης 0-16 bar με αναλογική έξοδο 4-20 mA TEM 1
4 Αισθητήρας στάθμης υδροστατικής πίεσης 0-6 m με αναλογική έξοδο 4-20 mA TEM 1

 

A.3.2 KΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Α/Α ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤ.
1 Πίνακας αυτοματισμού συλλογής του ΤΣΕ με  προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) ,επέκταση και αναβάθμιση  του υφιστάμενου κεντρικού σταθμού έλεγχου ΤΕΜ 1
2 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

·         Ένα (1) UMTS/EDGE/GPRS/GSM Modem/Router

·         Μια (1) Κεραία UMTS/EDGE/GPRS/GSM για το Modem ή Router

ΤΕΜ 1

Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω υλικών ανέρχεται στο ποσό των 74.034,20 με Φ.Π.Α. και θα βαρύνει τις πιστώσεις με Κ.Α. 25.7131.001 με ποσό 34.400€ & Κ.Α. 25.7131.002 με ποσό 40.000€  του έτους 2017 με  CPV 42122130-0 & CPV 32441100-7.

Τα υλικά τα οποία περιγράφονται στον προϋπολογισμό της μελέτης θα είναι σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές  ήτοι όλα τα προσφερόμενα υλικά θα έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE και ISO.

Τα προσφερόμενα υλικά θα ελεγχθούν από την αντίστοιχη επιτροπή παραλαβής προμηθειών του  Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Σάπες 02/10/2017

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Β.      Γενικές Απαιτήσεις

Οι απαιτήσεις της υπηρεσίας για τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων υλικών φαίνονται στους παρακάνω πίνακες .Το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών πρέπει να καλύπτεται από τον προσφερόμενο εξοπλισμό επί ποινής αποκλεισμού. Διευκρινίζεται ότι η προσφορά θα συνοδεύεται από λεπτομερή τεχνικά φυλλάδια και αν κρίνεται αναγκαίο αναλυτικών περιγραφών όλων των προσφερόμενων υλικών έτσι ώστε να δίνεται όσο αυτό είναι δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι καινούργια, άριστης ποιότητας και κατασκευής να μην φέρουν διαβρώσεις ή κακώσεις, οι τεχνικές τους προδιαγραφές πρέπει να είναι ίδιες με αυτές που ζητούνται από την υπηρεσία μας να μην φέρουν ελλατώματα και να είναι έτοιμα προς χρήση.

Ο υποψήφιος Ανάδοχος πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας τουλάχιστον ISO 9001 ή νεότερο ή ισοδύναμο ή καλύτερο.

Β.1 Τα υλικά που περιγράφονται στον πίνακα 1 θα παραδοθούν στις αυθεντικές συσκευασίες τους που δεν πρέπει να φέρουν αλλοιώσεις, σκισίματα ή εκδορές, εφόσον αφορούν ακέραιες ποσότητες σε χώρο του δήμου (αποθήκη). Αναλυτικά έχουμε :

Β.1.1. ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ (8’’  με 60Hp  & 6’’ με 50Hp,40Hp,35Hp,30 Hp,15 Hp)
 • Οι ηλεκτροκινητήρες είναι ασύγχρονοι, βραχυκυκλωμένου δρομέα, τριφασικοί 380/660V, 50HZ, 3.000 rpm, ισχύος κατά περίπτωση σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, διαμέτρου 6”, κατάλληλος για υποβρύχια λειτουργία.
 • Είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τα πρότυπα: IEC EN 60034-1, IEC EN 60204-1 και NEMA MG1 – 18.401-18413 και IEC EN 60034-1, IEC EN 60204-1 και NEMA MC1 – 18.414-18.424.
 • Ο βαθμός προστασίας είναι ΙΡ68.
 • Το περίβλημα του ηλεκτροκινητήρα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι AISI 304L, υψηλής μηχανικής αντοχής, ενώ το άνω άκρο του ηλεκτροκινητήρα είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο G25 βαμμένο εσωτερικά και εξωτερικά και τα υπόλοιπα καπάκια από χυτοσίδηρο G20. Ο πυρήνας είναι κατασκευασμένος από δυναμοέλασμα άριστης ποιότητας χαμηλών απωλειών.
 • Ο άξονας είναι ανοξείδωτο ατσάλι AISI431, ενώ το τύλιγμα του ρότορα είναι τύπου κλωβού (χυτός χαλκός), παρέχοντας έτσι την εγγύηση για την μέγιστη ηλεκτρική συνέχεια ακόμη και μετά από μεγάλες περιόδους λειτουργίας. Η δυναμική ζυγοστάθμιση του ρότορα συντελεί στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα χωρίς κραδασμούς.
 • Η περιέλιξη του ηλεκτροκινητήρα αποτελείται από χάλκινο αγωγό, μονωμένο με ειδικό θερμοπλαστικό υλικό PVC, υψηλών διηλεκτρικών και θερμικών χαρακτηριστικών και είναι δοκιμασμένη σε τάση 3KV. Ο τρόπος κατασκευής του ηλεκτροκινητήρα παρέχει την δυνατότητα εύκολης και γρήγορης επαναπεριέλιξης. Τα εγκάρσια έδρανα είναι κατασκευασμένα από ειδικό φωσφορούχο ορείχαλκο, παρουσιάζουν δε υψηλή αντοχή στην τριβή κατά την πολύστροφη λειτουργία.
 • Το ωστικό έδρανο τύπου Kingsbury είναι κατασκευασμένο από ατσάλι γραφίτη και δύναται να δεχθεί φορτίο έως 1800kg (17,7 KN).
 • Η κατασκευή του ωστικού εδράνου είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την λειτουργία του κινητήρα με διπλή φορά περιστροφής.
 • Όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς CEI 2-3, τροποποίηση VI του 1992 και IEC 34-1, τροποποίηση 1 του 1987 και 2 του 1989 όλοι οι ηλεκτροκινητήρες μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμα και αν η τάση τροφοδοσίας κυμαίνεται ανάμεσα στο 90% και 110% της ονομαστικής της τιμής.
 • Ο μηχανικός στυπιοθλίπτης silicon carbide +oxide aluminium tungsten carbide +tungsten carbide διπλού χείλους U3/VI που βρίσκεται στο επάνω μέρος του ηλεκτροκινητήρα, προστατεύεται από λαβύρινθο που αποτρέπει την είσοδο της άμμου στο θάλαμο στεγάνωσης. Στο κάτω μέρος υπάρχει ελαστική μεμβράνη (EPDM) και ένα σύστημα βαλβίδων για την παραλαβή των αυξομειώσεων του όγκου του νερού και για την ισοστάθμιση της εσωτερικής με την εξωτερική πίεση.
 • Το εσωτερικό του ηλεκτροκινητήρα λούζεται με νερό αναμειγμένο με αντιψυκτικό, προσφέροντας έτσι αντοχή σε θερμοκρασίες από +25οC έως -30οC, είναι δε υδρόψυκτος και υδρολίπαντος.
 • Η φλάντζα και η προεξοχή του άξονα είναι απόλυτα σύμφωνες με τα πρότυπα ΝΕΜΑ 6” και ΝΕΜΑ 8”. Ο ηλεκτροκινητήρας περιλαμβάνει δύο καλώδια (άνω των 7,5HP) μήκους 3 μέτρων, τύπου FG5DK-0.6/1Kv ανάλογης διατομής κατάλληλα για υποβρύχια παροχή. Ο ηλεκτροκινητήρας περιλαμβάνει έξι μονοπολικά καλώδια μήκους 4 μέτρων, τύπου HO7RN-F ανάλογης διατομής.
 • Μέγιστος αριθμός εκκινήσεων ανά ώρα:20.
 • Τοποθέτηση:Κάθετα.
 • Μέγιστη θερμοκρασία νερού: 25ο C.
Β1.2.ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ  ΑΝΤΛΙΑ , 6’’  20 Hp ανοξείδωτη
 • Η υποβρύχια αντλία θα είναι διαμέτρου 6” ονομαστική παροχή και μανομετρικό όπως αναγράφονται στον αντίστοιχο πίνακα 1, στο από α/α 7.
 • Η υποβρύχια αντλία θα είναι πολυβάθμια θα είναι εξ ΄ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα δηλαδή τα σώματα των βαθμίδων , τα οδηγά πτερύγια και οι πτερωτές θα είναι από ανοξείδωτο χάλυβα AISI
 • Ο άξονας της αντλίας είναι από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 420, απόλυτα ευθυγραμμισμένος για λειτουργία χωρίς κραδασμούς. Η μεταδιδόμενη ισχύς , η κατεργασία και η ευθυγράμμιση είναι σύμφωνα με τα Αμερικάνικα πρότυπα ANSI B1/AWWA E101 ή αντίστοιχα Ευρωπαικά.
 • Έδρανα θα είναι υδρολίπαντα ,ώστε να μην απαιτείται καμία συντήρηση θα έχουν μικρές ανοχές και άριστη ποιότητα επιφανείας για σωστή έδραση και μεγάλη διάρκεια ζωής ώστε να εξασφαλίζεται όρια πάνω από 10.000 ώρες λειτουργίας.
 • Οι πτερωτές θα είναι κλειστού τύπου , ακριβείας ,πλήρως δυναμικά ζυγοσταθμισμένες για λειτουργία χωρίς κραδασμούς
 • Σε κατάλληλες θέσεις θα υπάρχουν δακτύλιοι άμμου , που δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στον ηλεκτροκινητήρα των αιωρημάτων που υπάρχουν στο αντλούμενο νερό όταν θα σταματάει το συγκρότημα.
 • Το κέλυφος κάθε βαθμίδας της αντλίας ,στο σημείο αναρρόφησης της πτερωτής ,θα φέρει εναλλάξιμο δακτύλιο φθοράς από ειδικό ελαστικό.
 • Η κατασκευή του συνδετήριου εξαρτήματος αντλίας – ηλεκτροκινητήρα θα είναι στιβαρή και κατάλληλη για ελάχιστες απώλειες εισόδου αναρροφήσεων.
 • Στην πλευρά της αναρρόφησης θα υπάρχει φίλτρο αναρρόφησης από ισχυρό μεταλλικό πλέγμα ,με ανοίγματα τέτοια ώστε η συνολική επιφάνεια να υπερβαίνει το τετραπλάσιο της διατομής αναρρόφησης της αντλίας και να εμποδίζει την είσοδο επιβλαβών αιωρημάτων.
 • Η ευθυγράμμιση αντλίας – κινητήρα θα είναι απόλυτη και η σύνδεση των αξόνων αντλίας – ηλεκτροκινητήρα θα γίνεται με κατάλληλο κόμπλερ για να είναι εύκολη η σύνδεση και η αποσύνδεση. Οι διαστάσεις θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ΝΕΜΑ.
 • Οι προφυλακτήρες καλωδίων θα είναι από ανοξείδωτη λαμαρίνα AISI 304 ή ισοδύναμη και θα προστατεύει τα καλώδια τροφοδοσίας του ηλεκτροκινητήρα από οποιοδήποτε ζημιές κατά την τοποθέτηση του συγκροτήματος.
 • Στο επάνω μέρος της κατάθλιψης θα υπάρχει βαλβίδα αντεπιστροφής κατάλληλης διαμέτρου με την παροχή της αντλίας μας .Μέσω αυτής θα γίνεται η σύνδεση της αντλίας με του σωλήνες αναρτήσεως – καταθλίψεως . Η σχεδίαση της θα εξασφαλίζει εύκολο κλείσιμο και μικρές απώλειες.

Υλικά κατασκευής των επί μέρους εξαρτημάτων:

 • Κελύφη αναρροφήσεως-καταθλίψεως βαθμίδων, βαλβίδας αντεπιστροφής και συνδετήριο εξάρτημα: Από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304.
 • Πτερωτές : Από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304.
 • Έδρανα : Από ειδικό ελαστικό ενισχυμένο με χάλυβα.
 • Άξονας αντλίας : Από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 420
 • Φίλτρο αναρρόφησης : Από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304
 • Προφυλακτήρες καλωδίου : Από ανοξείδωτη λαμαρίνα AISI 304 ή ισοδύναμο.
 • Δακτύλιοι φθοράς πτερωτών και ο δακτύλιος στεγανότητας βαλβίδας αντεπιστροφής: Από ειδικό ελαστικό εγχυμένο επάνω σε μεταλλικό δακτύλιο.
Β1.3. ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ,6’’ 25 Hp ,30 Hp & 35 Hp καθώς και 7’’ με καρέ  8’’ 50Hp χυτοσιδηρά
 • Οι υποβρύχιες αντλίες θα είναι διαμέτρων 6” & 4’’ με ονομαστική παροχή και μανομετρικό όπως αναγράφονται στον αντίστοιχο πίνακα 1, από α/α 8 έως και α/α 15.
 • Η υποβρύχια αντλία θα είναι πολυβάθμια μεικτής ροής κατασκευασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα UN1/ISO 2548.
 • Οι θάλαμοι (βαθμίδες) και τα στόμια αναρρόφησης – κατάθλιψης είναι κατασκευασμένα από λεπτόκοκκο φαιό χυτοσίδηρο GG25.
 • Ο άξονας της αντλίας είναι από ανοξείδωτο ατσάλι AISI 431, χρωμιωμένο ατσάλι και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος για λειτουργία χωρίς κραδασμούς. Το κόπλερ είναι από ατσάλι AISI 431.
 • Οι προφυλακτήρες των καλωδίων, το πλέγμα αναρρόφησης, οι βίδες συναρμολόγησης, η βαλβίδα αντεπιστροφής είναι κατασκευασμένα από ατσάλι ανοξείδωτο AISI 304 (βαλβίδα από χυτοσίδηρο).
 • Οι φτερωτές είναι κατασκευασμένες από λεπτόκοκκο φαιό χυτοσίδηρο GG25, κλειστού τύπου, δυναμικά ζυγοσταθμισμένες και στερεωμένες στον άξονα της αντλίας, με ανοξείδωτες δακτυλίους κωνικού τύπου. Η κατασκευή της αντλίας επιτρέπει την αντίστροφη λειτουργία μέχρι 120% των κανονικών στροφών.
 • Τα έδρανα τριβής είναι υδρολίπαντα, ανοξείδωτα με επένδυση από ειδικό αντιτριβικό ελαστικό υλικό κατά της άμμου και οι μπούσολες από επιχρωμιωμένο ορείχαλκο, ατσάλι ανοξείδωτο.
 • Η βαλβίδα αντεπιστροφής βρίσκεται κάτω από το στόμιο κατάθλιψης και είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εξασφαλίζει σίγουρο κλείσιμο κατά το σταμάτημα της αντλίας και μηδενικές απώλειες.
 • Το στόμιο αναρρόφησης καλύπτεται από το πλέγμα αναρρόφησης που εμποδίζει την είσοδο ξένων σωμάτων στην αντλία, πέρα από το επιτρεπόμενο όριο (40 gr/m). Η συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων του πλέγματος υπερκαλύπτει το τετραπλάσιο της διατομής αναρρόφησης της αντλίας.
 • Ο σύνδεσμος (κόπλερ) αντλίας – ηλεκτροκινητήρα είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τα πρότυπα ΝΕΜΑ 1-18-388 και 1-18-413 ή 1-18-424.
 • Η μέγιστη θερμοκρασία του αντλούμενου υγρού είναι πολύ χαμηλότερη των 30ο
 • Η μέγιστη πίεση είναι 31bar, 40bar, 30bar ή 33 bar.
 • Η αντλία δύναται να λειτουργήσει με κλειστή εξαγωγή για τέσσερα (4) λεπτά.
 • Βίδες allen σύσφιξης καπακιού: St 8.8 DIN912 ανοξείδωτες καλυπτόμενες από κερί
 • Πίεση λειτουργίας 16 atm
Β1.4.Αναλογικό σταθμήμετρο υδροστατικής πίεσης 4-20mA

 

Το αισθητήριο μέτρησης στάθμης θα είναι υδροστατικής πίεσης βυθιζόμενο, κατάλληλο για εγκατάσταση σε δεξαμενή με πόσιμο (ή διαβρωτικό) νερό, θα είναι εργοστασιακά ρυθμισμένο και θα συνοδεύεται με τα απαιτούμενα μέτρα καλωδίου, θα έχει ενσωματωμένο σωληνίσκο για την ισοστάθμιση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

 • Κλίμακα μέτρησης: έως 10 μέτρα.
 • Μήκος καλωδίου: 10 μέτρα.
 • Μέγιστη στάθμη λειτουργίας: 2 x την ονομαστική
 • Σήμα εξόδου: 4…20mA, HART Protocol.
 • Βαθμός προστασίας: IP68
 • Ακρίβεια μέτρησης 0,1%
 • Τροφοδοσία: 12…36V.
 • Χρόνος απόκρισης 10-90%: 1m
 • Θερμοκρασία λειτουργίας: -25ºC…85ºC.
 • Υλικο κατασκευής: Ανοξείδωτο ατσάλι 1.4404 (316L)
 • Ο κατασκευαστής του αισθητηρίου θα διαθέτει πιστοποιητικό ποιότητας ISO9001 και το αισθητήριο θα διαθέτει έγκριση CE.

Β.2 Τα υλικά που περιγράφονται στον πίνακα 2 θα παραδοθούν στις αυθεντικές συσκευασίες τους που δεν πρέπει να φέρουν αλλοιώσεις, σκισίματα ή εκδορές, εφόσον αφορούν ακέραιες ποσότητες  τοποθετημένα σε λειτουργία στους χώρους και στα σημεία  που περιγράφονται. Υποχρέωση του προμηθευτή είναι να χρησιμοποιήσει ότι μικροϋλικά απαιτηθούν (π.χ. καλώδια, κλπ) για την λειτουργία των συστημάτων. Όλα τα συστήματα θα συνοδεύονται από τα κατάλληλα σχέδια ισχύος και αυτοματισμού. Απαραίτητη είναι η παροχή άμεσης τεχνική υποστήριξης σε περίπτωση βλάβης του συστήματος καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού  Αναλυτικά έχουμε :

Β.2.1   ΕΡΜΑΡΙΑ

 • O πίνακας χαμηλής τάσης του αυτοματισμού θα είναι βαθμού προστασίας IP65.
 • Τα ερμάρια θα είναι κατασκευασμένα από μεταλλικό έλασμα πάχους 1,2 mm με επικάλυψη θερμικά πολυεστερικής πούδρας.
 • Οι πίνακες θα είναι συναρμολογημένοι, πλήρως καλωδιωμένοι και ελεγμένοι, έτοιμοι προς εγκατάσταση.

Β.2.2   ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ROUTER (UMTS/EDGE/GPRS/GSM)

 • Το ROUTER θα είναι Βιομηχανικού τύπου κατάλληλο για τοποθέτηση εντός ερμαρίου και θα εξασφαλίζει την επικοινωνία όπως αυτή περιγράφεται την παρούσα μελέτη με την δυνατότητα ανταλλαγής πακέτου δεδομένων με υπολογιστή του ΚΣΕ
 • Θα υποστηρίζει πρότυπα μεταφοράς δεδομένων UMTS, EDGE, GPRS και GSM (2G-3G)
 • Περιοχές συχνοτήτων ανάλογη για κάθε πρότυπο μεταφοράς δεδομένων π.χ. 900, 1800, 2100 MHz κ.τ.λ. που υποστηρίζουν όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (cosmote, wind και vodafone)
 • Θα διαθέτει OPEN VPN
 • Πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και CE .
 • Θύρα επικοινωνίας RS 232 και 2 Χ Ethernet 10/100 Mbps
 • Τροφοδοσία 12-48 VDC
 • Θερμοκρασία λειτουργίας: -25C έως+70C.
 • Βαθμός προστασίας: IP40.
 • Δυνατότητα ανταλλαγής πακέτου δεδομένων με υπολογιστή του κέντρου ελέγχου καθώς και με άλλα όμοια modem ή router
 • Αποστολή μηνυμάτων SMS χρησιμοποιώντας GSM λειτουργίες
 • Διαγνωστικά LED
 • Κεραία Πανκατευθυντική κατάλληλη για σύνδεση και συμβατή με το modem ή route και τα πρότυπα μεταφοράς δεδομένων UMTS, EDGE, GPRS και GSM (2G-3G).,

 

Β.2.3   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ (PLC) ΤΣΕ

 • Πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και CE
 • Ο λογικός ελεγκτής να είναι συμπαγούς κατασκευής (compact) κατάλληλος για αυτοματοποίηση μεσαίου μεγέθους διαδικασιών, να είναι επεκτάσιμος, με προσθήκη κατάλληλων καρτών.
 • Να διαθέτει ενσωματωμένες ψηφιακές εισόδους και εξόδους ρελέ και να δέχεται κάρτες επέκτασης ψηφιακών και αναλογικών εισόδων και εξόδων.
 • Όλες οι ψηφιακές έξοδοι θα οδηγούν βοηθητικά ρελέ, για την αποφυγή καταστροφής ολόκληρης κάρτας ή της CPU από πιθανό βραχυκύκλωμα
 • Όλες οι είσοδοι και έξοδοι, είτε ενσωματωμένες είτε σε κάρτες επέκτασης θα διαθέτουν αφαιρούμενες κλεμμοσειρές.
 • Να διαθέτει εσωτερική μνήμη προγράμματος τουλάχιστον 60 kbytes
 • Δυνατότητα μεγάλης επεκτασιμότητας 480 εισόδων και εξόδων .
 • Ενισχυμένες δυνατότητες δικτύωσης με τουλάχιστον μία ETHERNET, μία RS – 485 και μία RS – 232 διαύλους επικοινωνίας στην CPU είτε ενσωματωμένες είτε με κάρτα επεκτασιμότητας. Για την σύνδεση του περιφερειακού εξοπλισμού (πέραν των παραπάνω θυρών επικοινωνίας) θα χρησιμοποιηθούν όπου απαιτείται επιπλέον κατάλληλες θύρες επικοινωνίας, οι οποίες μπορούν να είναι είτε ενσωματωμένες στο PLC, είτε με κάρτες επεκτασιμότητας, είτε με κατάλληλο switch
 • Να έχει δυνατότητα εκτέλεσης ψηφιακών εντολών με ταχύτητα επεξεργασίας μικρότερη ή ίση του 0,25 μs. Λειτουργία εξαγωγής δεδομένων σε PLC, για την υλοποίηση ενός συστήματος SCADA.
 • Να υποστηρίζει μετρητές υψηλής ταχύτητας στα 100Khz (τουλάχιστον 2) και εξόδους παλμών υψηλής ταχύτητας στα 100KHz (τουλάχιστον 2)
 • Δυνατότητα σύνδεσης μέχρι και 16 αναλογικών καρτών (αναλογικών εισόδων – εξόδων, είσοδοι PT100, J, K).
 • Να υποστηρίζει 3000 εσωτερικά βοηθητικά ρελε.
 • Να υποστηρίζει 200 χρονικά και 200 απαριθμητές
 • Να διαθέτει ρολόι πραγματικού χρόνου.
 • Η CPU θα πρέπει να υποστηρίζει δομημένο προγραμματισμό με χρήση τουλάχιστον γλωσσών προγραμματισμού τύπου Ladder Diagram, Function Block Diagram, Instruction List και Structured Text.
 • Το λογισμικό προγραμματισμού θα πρέπει να είναι κοινό με το αντίστοιχο λογισμικό των PLC του ΚΣΕ και σύμφωνο με το πρότυπο IEC61131-3
 • Δυνατότητα επικοινωνίας για τον έλεγχο τουλάχιστον δύο ρυθμιστών στροφών.
 • Λειτουργία σε περιβάλλον με θερμοκρασία 0οC έως 55ο
 • Δυνατότητα διατήρησης της μνήμης σε διακοπή τάσης χωρίς την χρήση μπαταρίας, αλλιώς έγκαιρη ένδειξη πτώσης τάσεως της μπαταρίας.

Β.2.4   ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΠΙΕΣΗΣ

Οι μετρητές πίεσης του έργου θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την μέτρηση της πίεσης του νερού ανάντη και κατάντη  καταθλιπτικών αγωγών, θα έχουν δε και την δυνατότητα για την μέτρηση της πίεσης αέρα όπως π.χ αυτή συναντάται σε αεριοφυλάκια. Θα είναι συμπαγών διαστάσεων. Η αρχή λειτουργίας τους είναι η πιεζοηλεκτρική. Το διάφραγμα μετάδοσης πίεσης θα είναι κατασκευασμένο από κεραμικό υλικό και η μεμβράνη θα είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα. Αισθητήριο και μετατροπέας σήματος είναι τοποθετημένοι εντός μεταλλικού περιβλήματος συμπαγών διαστάσεων και στιβαρής κατασκευής. Σε κάθε μετρητή πίεσης θα πρέπει να προβλεφθεί και κατάλληλη βάνα για τον εξαερισμό του οργάνου.

Οι μετρητές πίεσης θα πρέπει να πληρούν κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Ακρίβεια μέτρησης: ± 0,5% full scale
 • Εύρος μέτρησης: 0-16 bar
 • Θερμοκρασία λειτουργίας: -30 – 80 º C
 • Τάση τροφοδοσίας: 24 V DC
 • Αναλογική έξοδος: 4-20 mA
 • Βαθμός προστασίας: IP 65
 • Υλικό μεμβράνης: ανοξείδωτος χάλυβας
 • Υλικό περιβλήματος: ανοδιωμένο αλουμίνιο
 • Σπείρωμα σύνδεσης: G ½ A ή G ¼ A
 • Ηλεκτρική σύνδεση: 2 αγωγών
 • Πιστοποιητικά επί ποινής αποκλεισμού: ISO 9001, CE

Β.2.5   ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Οι μετρητές στάθμης του έργου θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την μέτρηση της στάθμης του νερού στις δεξαμενές. Ο μετρητής θα είναι εμβαπτιζόμενου τυπου, υδροστατικής πίεσης. Η αρχή λειτουργίας τους είναι η πιεζοηλεκτρική. Αισθητήριο και μετατροπέας σήματος είναι τοποθετημένοι εντός ανοξείδωτου περιβλήματος συμπαγών διαστάσεων και στιβαρής κατασκευής.

Οι μετρητές στάθμης θα πρέπει να πληρούν κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά:

Εγκατάσταση : Εμβάπτιση σε καθαρό νερό
Τροφοδοσία: 24 Vdc
Θερμοκρασία λειτουργίας: 0 έως 50ο C
Πεδίο μέτρησης: 0-6 m H2O
Ακρίβεια οργάνου: ≤ ± 0,5% του εύρους μέτρησης
Υλικό κατασκευής: Ανοξείδωτος χάλυβας
Προστασία αισθητήριου: ΙΡ 68
Σήματα εξόδου: 4 – 20 mA
Αντιστάθμιση ατμοσφαιρικής πίεσης: Μέσω σωληνίσκου ενσωματωμένου στο καλώδιο σύνδεσης

Πιστοποιητικά επί ποινής αποκλεισμού: ISO 9001, CE

Β.2.6   ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΥΠΟΥ SCADA

 • Η εφαρμογή τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού θα υλοποιηθεί ως επέκταση της υφιστάμενης αντίστοιχης εφαρμογής τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού των δικτύων ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Σαπών (sapescontrol.gr).
 • Σε κάθε περίπτωση το λογισμικό τύπου SCADA καθώς και όλα τα άλλα λογισμικά που πιθανόν να απαιτούνται, θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης απεριόριστου αριθμού ΤΣΕ χωρίς επιπλέον αναβαθμίσεις λογισμικών.
 • Η εφαρμογή εποπτείας θα είναι αναπτυγμένη σε περιβάλλον διαδικτύου (web interface), και θα φιλοξενείται με την μορφή ιστοσελίδας σε server που θα βρίσκεται στην κεντρική δεξαμενή Σαπών. Θα είναι διαθέσιμη από οποιοδήποτε σημείο μέσω φυλλομετρητή ιστοσελίδων (web browser). Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα πρέπει να παρέχεται για απεριόριστο αριθμό χρηστών οι οποίοι θα έχουν εποπτεία του συστήματος με την είσοδό τους στην εφαρμογή, ενώ η εκτέλεση τηλεχειρισμών θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση κωδικού πρόσβασης.
 • Μέσω της εφαρμογής θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες για τις παρακάτω λειτουργίες:
 • Την εποπτεία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση του κάθε αντλιοστασίου μέσω λογισμικού για χρήση σε υπολογιστή, Tablets, Smart phones, iphone κλπ
 • Την δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή από πολλούς ταυτόχρονα χρήστες από οποιοδήποτε σημείο με απλή πρόσβαση Internet.
 • Την μέτρηση λειτουργικών μεγεθών όπως πίεση ή/και στάθμη
 • Την απεικόνιση της κατάστασης της κάθε αντλίας όπως λειτουργία/στάση, βλάβη, θέση επιλογικού διακόπτη, διακοπής ΔΕΗ κ.λπ.
 • Τον τηλεχειρισμό του αντλιοστασίου μέσω της εφαρμογής, δίνοντας μία εντολή αντίστοιχη με αυτήν που ενεργοποιεί την λειτουργία του με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας.
 • Την απεικόνιση της κατάσταση και την καταγραφή όλων των σφαλμάτων λειτουργίας όπως χαμηλή στάθμη, διακοπή ΔΕΗ, βλάβη αντλίας κ.λπ. με ταυτόχρονη καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Τον έλεγχο της εισόδου στο χώρο του αντλιοστασίου και καταγραφή της ημερομηνίας και ώρας.
 • Την δυνατότητα αποστολής όλων των σφαλμάτων του συστήματος μέσω sms στην ομάδα ανθρώπων συντήρησης των αντλιοστασίων.
 • Την καταγραφή κάθε αναλογικού σήματος όπως στάθμη και πίεση, με την μορφή διαγράμματος.
 • Όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής θα είναι σε θέση να δει όλα τα αντλιοστάσια και δίπλα σε κάθε αντλιοστασίου θα δίδονται οι κύριες πληροφορίες του αντλιοστασίου. Οι πληροφορίες αυτές θα αφορούν ενδεικτικά:
 • Κατάσταση επικοινωνίας με το ΚΣΕ
 • Αριθμός αντλιών σε λειτουργία
 • Κατάσταση των φλοτέρ στάθμης φρεατίου αναρρόφησης
 • Κατάσταση του φλοτέρ εσωτερικού χώρου αντλιοστασίου
 • Στάθμη φρεατίων αναρρόφησης αντλιοστασίου και άνω διώρυγας για το ΤΣΕ ΑΚ.ΑΝ.
 • Πίεση αντλιοστασίου
 • Κατάσταση των φλοτέρ ασφαλείας της άνω διώρυγας του ΑΚ.ΑΝ
 • Πατώντας με αριστερό click πάνω στην εικόνα του κάθε αντλιοστασίου ο χειριστής θα μεταβαίνει στην οθόνη του συγκεκριμένου αντλιοστάσιο που επιλέχθηκε.
 • Από την οθόνη αυτή ο χειριστής θα μπορεί να αλλάξει τα επιθυμητά όρια (όπου αυτό είναι δυνατό και εφ’ όσον έχει κατάλληλα δικαιώματα με χρήση κωδικού)
 • Επίσης, στην οθόνη αυτή θα υπάρχουν και τα button για τον τηλεχειρισμό

Σάπες 02/10/2017

Η Συντάξασα

Σκοπιανού Δέσποινα

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

             

ΕΡΓΟ : Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Μαρώνειας Σαπών

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

Α/Α Περιγραφή Προμήθειας Ε/Μ Ποσότητα τιμή Σύνολο
Υλικά πίνακα 1
1 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας 60Hp , 8”, 45kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1 3.560,00 3.560,00
2 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας   50Hp ,6”  ,37Kw 400V επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1 2.550,00 2.550,00
3 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  40Hp ,6”, 30Kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 3 2.200,00 6.600,00
4 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  35Hp, 6” , 27kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1 2.250,00 2.250,00
5 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας 30Hp, 6”, 22kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 2 1.950,00 3.900,00
6 Υποβρύχιος Ηλεκτροκινητήρας  15 Hp ,6” ,11Kw επαναπεριελίξιμος Τεμάχιο 1 1.400,00 1.400,00
7 Υποβρύχια ανοξείδωτη αντλία 20Hp 6” , τουλάχιστον Q=22m3 & μανομετρικό =174 m, Τεμάχιο 1 1.800,00 1.800,00
8 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 25Hp,6”  τουλάχιστον Q=36m3 & μανομετρικό= 115 μέτρα Τεμάχιο 1 1.700,00 1.700,00
9 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 25Hp,6” , τουλάχιστον Q=40m3 & μανομετρικό =101 m, Τεμάχιο 1 1.600,00 1.600,00
10 Υποβρύχια Μαντεμένια αντλία  25Hp,6” τουλάχιστον Q=39m3 &, μανομετρικό= 113m, Τεμάχιο 1 1.600,00 1.600,00
11 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία  30Hp, 6”, τουλάχιστον Q=36m3 & μανομετρικό=137m , Τεμάχιο 1 2.100,00 2.100,00
12 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 30 Ηp ,6” τουλάχιστον Q=40m3 & μανομετρικό= 124m Τεμάχιο 1 1.900,00 1.900,00
13 Υποβρύχια Μαντεμένια αντλία 35 Hp,6” τουλάχιστον Q=48m3 & μανομετρικό= 134m Τεμάχιο 1 2.100,00 2.100,00
14 Υποβρύχια μαντεμένια αντλία 35 Ηp, 6” τουλάχιστον Q=45m3 & μανομετρικό= 138m, Τεμάχιο 1 2.100,00 2.100,00
15 Υποβρύχια αντλία 7” με καρέ 8” ,50Hp ,37KW, τουλάχιστον Q=51m3 & μανομετρικό= 181m Τεμάχιο 1 4.000,00 4.000,00
16 Δικλείδα πεταλούδα ebro ειδικών εφαρμογών DIN 100με πνευματικό ενεργοποιητή 400V με τερματικά πλήρες Τεμάχιο 1 1.900,00 1.900,00
17 Πιεστικό συγκρότημα 1,5Hp 4 κυβικά στα 40 μέτρα (πλήρες μονταρισμένο με ηλεκτροκινητήρα , πιεζοστάτη , δοχείο 50lit σπιράλ 1” ,βαλβίδα αντεπιστροφής. Τεμάχιο 1 700,00 700,00
18 Πολυεπιτηρητής Πίνακα Αντλίας Τεμάχιο 8 40,00 320,00
19 Ρελέ ισχύος 15kw 400V Τεμάχιο 2 70,00 140,00
20 Ρελέ ισχύος 18,5kw 400V Τεμάχιο 4 85,00 340,00
21 Ρελέ ισχύος 22kw 400V Τεμάχιο 2 100,00 200,00
22 Ρελέ ισχύος 30kw 400V Τεμάχιο 1 165,00 165,00
23 Ρελέ ισχύος 37kw 400V Τεμάχιο 2 200,00 400,00
24 Ρελέ ισχύος 45kw 400V Τεμάχιο 1 250,00 250,00
25 Χρονορελέ Καθυστέρησης

(για  Εκκίνηση Αστέρος –Τριγώνου)

Τεμάχιο 6 30,00 180,00
26 Γενικός θερμομαγνητικός 100Α Τεμάχιο 1 65,00 65,00
27 Γενικός θερμομαγνητικός 22-32Α Τεμάχιο 1 85,00 85,00
28 Κεντρικός γενικός διακόπτης φορτίου 125Α Τεμάχιο 1 55,00 55,00
29 Ασύρματος τηλεχειρισμός για αυτοματισμό δεξαμενής -αντλιοστασίου Τύπου PT 620 set (ρεύματος), ελάχιστης εμβέλειας 15 Km Τεμάχιο 1 850,00 850,00
30 Ασύρματος τηλεχειρισμός για αυτοματισμό δεξαμενής -αντλιοστασίου Τύπου PT 630 set (Ηλιακό), ελάχιστης εμβέλειας 15 Km Τεμάχιο 1 900,00 900,00
31 Αισθητήριο υδροστατικής πίεσης 4-20mA Τεμάχιο 520,00 520,00
32 Κάρτα επικοινωνίας profidus CMC PD01 Τεμάχιο 1 250,00 250,00
33 Κάρτα επικοινωνίας modbus tcp-ip Τεμάχιο 1 100,00 100,00
34 Πλακέτα πομπού 620 με τροφοδοτικό VERSION 4 Τεμάχιο 1 190,00 190,00
35 Radio modem με ενσωματωμένη κεραία υψηλής απολαβής 27 Dbi Τεμάχιο 1 580,00 580,00
36 Radio Modem με λειτουργία  bridge και router mode 1 itherme port και δυνατότητα εναλλακτικής δρομολόγησης διαδρομής σε περίπτωση απώλειας της κύριας διαδρομής Τεμάχιο 1 320,00 320,00
37 Ενδείκτης με 4 ψηφία με ενσωματωμένη τροφοδοσία 24VDC για την σύνδεση του αισθητηρίου 4-20 Ma Τεμάχιο 1 395,00 395,00
38 Ειδική σειρά Τροφοδοτικού ράγας 5Α , 120watt ,με τάση εξόδου24V DC Τεμάχιο 1 100,00 100,00
39 Προγραμματιζόμενος ελεκτής (plc) CPU με 8DI k 6DO Τεμάχιο 1 400,00 400,00
ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 48.565,00
Υλικά πίνακα 2
ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Α25-Α26
1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ

·          Μια (1) κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)

·          Ένα (1) Τροφοδοτικό

·          Όλες τις απαραίτητες κάρτες Ψηφιακών Εισόδων, Ψηφιακών Εξόδων, Αναλογικών Εισόδων  4..20 mΑ ή 0-10V, Αναλογικών Εξόδων 4..20mA ή 0-10V

·          Θύρες επικοινωνίας κατάλληλες για την σύνδεση της οθόνης αφής, του inverter (σύνδεση RS-232 ή RS-485 Modbus) και του MODEM ή ROUTER (Ethernet

·          Μια (1) θύρα επικοινωνίας Ethernet ενσωματωμένη ή με κάρτα

·          Μια (1) θύρα επικοινωνίας RS – 485 ενσωματωμένη ή με κάρτα

·          Μια (1) θύρα επικοινωνίας RS – 232 ενσωματωμένη ή με κάρτα

·          Να διαθέτει τουλάχιστον 32DI, 10DO, 4AI, 2AO

·          Μικροϋλικά (καλωδιώσεις, μικρορελέ κτλ)

Τεμάχιο 1 5.100,00 5.100,00
2 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

·          Ένα (1) UMTS/EDGE/GPRS/GSM Modem/Router

·          Μια (1) Κεραία UMTS/EDGE/GPRS/GSM για το Modem ή Router

Τεμάχιο 1 1.400,00 1.400,00
3 Αισθητήρας πίεσης 0-16 bar με αναλογική έξοδο 4-20 mA Τεμάχιο 1 170,00 170,00
4 Αισθητήρας στάθμης υδροστατικής πίεσης 0-6 m με αναλογική έξοδο 4-20 mA Τεμάχιο 1 520,00 520,00
KΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
5 Πίνακας αυτοματισμού συλλογής του ΤΣΕ με  προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) ,επέκταση και αναβάθμιση  του υφιστάμενου κεντρικού σταθμού έλεγχου Τεμάχιο 1 2.550,00 2.550,00
6 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

·          Ένα (1) UMTS/EDGE/GPRS/GSM Modem/Router

·          Μια (1) Κεραία UMTS/EDGE/GPRS/GSM για το Modem ή Router

Τεμάχιο 1 1.400,00 1.400,00
ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΝΑΚΑ 2 11.140,00
ΣΥΝΟΛΟ (ΠΙΝΑΚΑ 1 & ΠΙΝΑΚΑ 2) 59.705,00
ΦΠΑ 24% 14.329,20
ΣΥΝΟΛΟ 74.034,20

Σάπες   02/10/2017

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

 

ΑΡΘΡΟ 1

Αντικείμενο προμήθειας

Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια «Προμήθεια υλικών εκσυγχρονισμού αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Μαρώνειας Σαπών».

 

Άρθρο 2ο

Ισχύουσες διατάξεις

Η ανάθεση της προμήθειας θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις:

 • Του Ν.4412/2016
 • των άρθρων 103 και 209 του Ν. 3463/06, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
 • την υπ’ αριθ. απόφαση Υπουργού Οικονομικών 35130/739/09.08.2010 (ΦΕΚ 1291/11.08.2010 τεύχος Β)
 • το άρθρο 4 του 2286/95
 • Τις διατάξεις του Ν.3852/10

Άρθρο 3ο

Συμβατικά στοιχεία

Τα συμβατικά στοιχεία κατά σειρά ισχύος είναι:

α. Διακήρυξη

β. Προϋπολογισμός

γ. Τεχνική περιγραφή –τεχνικές προδιαγραφές

δ. Συγγραφή υποχρεώσεων

Άρθρο 4ο

 Χρόνος –Τόπος παράδοσης

Η παράδοση των υλικών που περιγράφονται στον πίνακα 1 του προϋπολογισμού θα γίνει στην αποθήκη της έδρας του δήμου .

Αντίστοιχα τα υλικά που περιγράφονται στον πίνακα 2 του προϋπολογισμού θα τοποθετηθούν και θα παραδοθούν σε λειτουργία στον ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ Α25-Α26 του οικισμού  Μαρώνειας του Δήμου Μαρώνειας Σαπών καθώς και στον KΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Ο χρόνος παράδοσης θα γίνει έως τις 31-12-2017.

Άρθρο 5ο

Υποχρεώσεις του εντολοδόχου

Κάθε είδος κακής ποιότητας που δεν συμφωνεί με την παραγγελία θα επιστρέφεται στον προμηθευτή ο οποίος υποχρεούται να το αντικαταστήσει αμέσως.

Άρθρο 6ο

 Υποχρεώσεις του εντολέα

Ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών δια των αρμοδίων υπηρεσιών αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποστηρίξει τον ανάδοχο δια μέσω των δυνατοτήτων του.

Άρθρο 7ο

Ανωτέρα βία

Ως ανωτέρα βία θεωρείται κάθε απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός που είναι αδύνατο να προβλεφθεί έστω και εάν για την πρόβλεψη και αποτροπή της επέλευσης του καταβλήθηκε υπερβολική επιμέλεια και επιδείχθηκε η ανάλογη σύνεση. Ενδεικτικά γεγονότα ανωτέρας βίας είναι: εξαιρετικά και απρόβλεπτα φυσικά γεγονότα, πυρκαγιά που οφείλεται σε φυσικό γεγονός ή σε περιστάσεις για τις οποίες ο εντολοδόχος ή ο εντολέας είναι ανυπαίτιοι, αιφνιδιαστική απεργία προσωπικού, πόλεμος, ατύχημα, αιφνίδια ασθένεια του προσωπικού του εντολοδόχου κ.α. στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει λόγος ανωτέρας βίας ο εντολοδόχος οφείλει να ειδοποιήσει αμελλητί τον εντολέα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το άλλο μέρος για να υπερβεί τις συνέπειες και τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της ανωτέρας βίας.

Ο όρος περί ανωτέρας βίας εφαρμόζεται ανάλογα και για τον εντολέα προσαρμοζόμενος ανάλογα.

Άρθρο 8ο

Αναθεώρηση τιμών

Οι τιμές δεν υπόκεινται σε καμία αναθεώρηση για οποιονδήποτε λόγο ή αιτία, αλλά παραμένουν σταθερές και αμετάβλητες.

Άρθρο 9ο

Τρόπος πληρωμής

Η αμοιβή καταβάλλεται μετά την παράδοση του υλικού. Στο ποσό της αμοιβής συμπεριλαμβάνονται οι βαρύνοντες τον εντολοδόχο φόροι και βάρη. Η αμοιβή δεν υπόκειται σε καμία αναθεώρηση για οποιοδήποτε λόγο και αιτία και παραμένει σταθερή και αμετάβλητη καθ ́ όλη την διάρκεια ισχύος της εντολής.

Άρθρο 10ο

Φόροι, τέλη, κρατήσεις

Ο εντολοδόχος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις βαρύνεται με όλους ανεξαιρέτως τους φόρους, τέλη, δασμούς και εισφορές υπέρ του δημοσίου, δήμων και κοινοτήτων ή τρίτων που ισχύουν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 11ο

Επίλυση διαφορών

Οι διαφορές που θα εμφανισθούν κατά την εφαρμογή της σύμβασης, επιλύονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σάπες   02/10/2017

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος

Κλωνίδης Αθανάσιος

Πολιτικός Μηχανικός

Η Συντάξασα

Σκοπιανού Δέσποινα

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε

print