Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 29 ΞΥΛΑΓΑΝΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΞ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την μνήμη των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν για την αντιστασιακή τους δράση την 9η Απριλίου 1944 από τους Βούλγαρους κατακτητές, τίμησε ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών και ο Πολιτιστικός Ομιλος Ξυλαγανής σε ειδική επιμνημόσυνη τελετή που έλαβε χώρο στο μνημείο ,έξω από την Ξυλαγανή,

Επιμνημόσυνη δέηση εξέπεμψε ο Σεβασμιόττατς Μητροπολίτης Μαρώνειας Κομοτηνής κκ Παντελεήμων ενώ παρόντες ήταν εκτός από την Δημοτική Αρχή προεξάρχοντος του Δημάρχου Γιάννη Σταυρίδη ,οι 2 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ,ο Δκτης της ΧΧΙ ΤΘΤ,ο Αστυνομικός Δντης Ροδόπης,εκπρόσωποι εφέδρων και φυσικά συγγενείς των ηρώων .Της δέησης ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη και του κ Σάκη Μοντσάκη δισέγγονου εκτελεσθέντος .Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ενώ στους καλεσμένους προσφέρθηκε μπουφές που ευγενικά ετοίμασαν μ’έλη του ΠΟΞ και συγγενείς των πεσόντων.

Σεβασμιότατε
Αιδεσιμότατε
Κύριοι Βουλευτές
Κύριε εκπρόσωπε του Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Κύριοι και Κυρίες συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο
Κύριοι εκπρόσωποι εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων
Κύριοι εκπρόσωποι του Στρατού ,της Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας
Κυρίες και κύριοι συντοπίτες

72 χρόνια συμπληρώνονται τούτες τις μέρες από εκείνη την αποφράδα μέρα της 9ηςΑπρίλη του 1944 όταν 29 παλικάρια από την Ξυλαγανή πότιζαν με το αίμα τους τον ιερό τούτο τόπο θυσιάζοντας ότι πολυτιμότερο είχαν για την ελευθερία και την πατρίδα τους ,την ίδια τους τη ζωή.

Οι νέοι αυτοί Ξυλαγανιώτες προστέθηκαν στο Πάνθεον των ελλήνων ηρώων που ,διαχρονικά αντιστάθηκαν στον εκάστοτε κατακτητή υπερασπιζόμενοι ιδανικά και αξίες όπως η πίστη στο Θεό, η Ελευθερία, η Εθνική Αξιοπρέπεια .

Ήταν φτιαγμένα από εκείνο το υλικό που δίνει στην ψυχή των ανθρώπων δύναμη και κουράγιο, που την ατσαλώνει και την πυρώνει από εκείνη την λαχτάρα που νιώθουν όσοι δεν μπορούν να περπατούν σκυφτοί αλλά ζητούν να είναι πάντα όρθιοι ,άφοβοι και να κοιτούν τον ήλιο της Ελευθερίας ,τον ήλιο της Ελλάδας στα μάτια.

«Ήθελαν να είναι ελεύθεροι και τους σκότωσαν τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής» αναγράφει η επιτύμβια πλάκα ,εδώ στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των 29 συμπατριωτών μας Ξυλαγανιωτών που σήμερα μνημονεύουμε με περηφάνια αλλά και πόνο στον τόπο του μαρτυρίου τους.

Λεει ο Οδυσσέας Ελύτης στο Άξιον Εστί: «δε θα ‘ναι το ‘Αδικο τιμιότερο απ’ το αίμα !».

Είναι το μήνυμα της θυσίας και των δικών μας παλικαριών που άφησαν πίσω οικογένειες ,γυναίκες ,μάνες και παιδιά για να δυναμώσουν την αντίσταση ,να διώξουν τον κατακτητή που με τη μπότα του τους πήρε την περιουσία, τη σοδειά ,το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Αυτόν τον δύσκολο και μεγαλειώδη αντιστασιακό αγώνα, λίγα χρόνια αργότερα τίμησε η Ιστορία αφιερώνοντας λαμπρές σελίδες στους εξεγερμένους και αντιστεκόμενους λαούς του κόσμου, όπως και στον αγώνα του Ελληνικού Λαού και της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης.

Και αυτό, γιατί ο ρόλος της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, ήταν καταλυτικός στην διαμόρφωση των συνθηκών για την τελική νίκη των συμμάχων και την ελευθερία σε όλη την Ευρώπη.

Όλοι εσείς που είστε σήμερα εδώ ξέρετε τι περάσανε οι οικογένειες των παλικαριών .Γνωρίζετε τον πόνο, τον αγώνα, την προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους ,να νικήσουν τη φτώχεια να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Είναι εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πάντα πίσω από τέτοια γεγονότα που απλοί καθημερινοί άνθρωποι γίνονται μάρτυρες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Όλοι όμως, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα σήμερα είναι περήφανα για εκείνη την απόφαση, για εκείνη την θυσία.

Χειρότερο από την απώλεια είναι η λήθη.Και η ιστορική λήθη είναι εθνικά επικίνδυνη.

Γι αυτό και αυτή τη μνημη πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή και να καταδείξουμε παντού ότι η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας οφείλει να μην ξεχνά τους ήρωες Θρακιώτες που πρόσφυγες λίγα χρόνια πριν ,στην Αλβανία και μετά στην Αντίσταση έγραψαν με τον ηρωισμό τους και το αίμα τους νέες λαμπρές σελίδες στο Αιώνιο πολυσέλιδο μνημείο των Ελλήνων Ηρώων .

Και σε μία εποχή δύσκολη, σε μία εποχή κρίσης και αγωνίας το παράδειγμα των 29 Ξυλαγανιωτών ,η μνήμη της προσφοράς τους ,το μήνυμα της αντίστασης σε οτιδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία δεν μπορεί παρά να επικαιροποιείται διαρκώς και να μας διδάσκει.

Μας μιλά σήμερα και μας ζητά να είμαστε ενωμένοι ,να τιμήσουμε και να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε σήμερα και για το οποίο και εκείνοι έγιναν θυσία .

Ναι είμαστε περήφανοι για εκείνους και δηλώνουμε ότι η σημαία του αγώνα ,της αντίστασης ,της προσδοκίας για ένα μέλλον καλύτερο δεν θα υποσταλεί ποτέ.

Για μας η δική τους θυσία είναι ιστορική ταυτότητα!

Ας αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές των παλικαριών εκείνων και να κρατήσει τη μνήμη τους Αιώνια

Σας ευχαριστώ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

print