ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΑΠΩΝ

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ Νίκο Φίλη απέστειλε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ Γιάννης Σταυρίδης ζητώντας την παρέμβασή του για το θέμα που προέκυψε με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Σαπών ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι σπουδαστές του σχολείου από την παράταση του εξαμήνου χωρίς να έχουν οι ίδιοι υπαιτιότητα.:
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ

Αξιότιμε κ Υπουργέ

Επικοινωνώ μαζί σας με την επιστολή μου αυτή ζητώντας την παρέμβασή σας και την ευαισθησία σας για τον ακριτικό μας τόπο μας τόπο με τις γνωστές σε εσάς αναπτυξιακές αλλά και μαθησιακές ιδιαιτερότητες.

Όπως γνωρίζετε και στις Σάπες λειτουργεί τα τελευταία χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας .Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Οι κύριοι στόχοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι οι εξής:
– να ολοκληρώσουν οι ενήλικες την υποχρεωτική εκπαίδευση
– να συνδεθούν με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης
– να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες
– να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να βελτιώσουν τη θέση τους στον χώρο της δουλειάς τους
Η συγκεκριμένη Εκπαιδευτική δομή αποτέλεσε για χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η μέχρι σήμερα λειτουργία του απέδωσε καρπούς αφού δίνει την ευκαιρία σε συμπολίτες μας που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις γυμνασιακές τους σπουδές να αποκτήσουν το σχετικό πτυχίο και έτσι να μπορέσουν δια του τρόπου αυτού να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων,8μηνα στο Δήμο κλπ.

Σύμφωνα με την υπ’αρ. πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016 Υπουργική Απόφαση περί αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών προβλέπεται ότι στα ΣΔΕ και τα εκτός έδρας τμήματα στα οποία δεν έχουν διδαχθεί 5 γραμματισμοί και πάνω (σε σύνολο 8), θα γίνει εξάμηνη παράταση (Α΄ και Β΄ κύκλου) προκειμένου να ολοκληρωθεί η φοίτηση των εκπαιδευόμενων και να χορηγηθούν οι τίτλοι σπουδών.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ανατρέπει τον προγραμματισμό των εκπαιδευομένων, καθώς χάνουν την δυνατότητα άμεσης εγγραφής και συνέχισης των σπουδών τους στην επόμενη βαθμίδα (ΕΠΑΛ, Λύκεια, Σχολές ΟΑΕΔ κλπ.) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο του 2016. Επιπλέον, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αφαιρεί από τους εκπαιδευόμενους το δικαίωμα της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, μεταθέτοντας επ’ αόριστον τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών, προϋπόθεση των οποίων είναι η λήψη του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας προκηρύσσει τακτικά θέσεις οκταμήνων , θα συμμετέχει εκ νέου στο σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης πενταμήνων του ΟΑΕΔ ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα και εφόσον το θεσμικό πλαίσιο πλέον το επιτρέπει προγραμματίζεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και θα ήταν άδικη η μη δυνατότητα για λόγους που δεν είναι της δικής τους ευθύνης οι μαθητές του ΣΔΕ Σαπών να μην έχουν την ευκαιρία συμμετοχής στη σχετική διαδικασία ως απόφοιτοι Γυμνασίου.

Ερχόμενος σε επαφή με τους ίδιους τους μαθητές που μου εξέφρασαν την αγωνία τους αλλά και τη Δ/νση και το προσωπικό του ΣΔΕ των Σαπών θεωρώ ως απόλυτα λογικές τις παρακάτω προτάσεις τις οποίες σας ζητώ να αξιολογήσετε, εφόσον είχαν και τα παρελθόν εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις :

– Αύξηση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες (7ώρες σύνολο)
– Απόδοση των ωρών ομαδικής συμβουλευτικής ΣΣ και ΣΨ ανά τμήμα σε γραμματισμούς με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 2 ωρών την εβδομάδα ανά τμήμα
– Μάθημα 2 Σάββατα το μήνα
– Μάθημα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα (από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Τετάρτη και από Τετάρτη έως και Παρασκευή της διακαινησίμου)
– Παράταση του κανονικού προγράμματος μαθημάτων μέχρι 29 Ιουνίου
– Ανάθεση εργασιών στους εκπαιδευόμενους.

Βέβαιος ότι θα λάβετε υπόψη τα παραπάνω και θα αντιμετωπίσετε το θέμα με ευαισθησία κρατώντας ζωντανό στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας έναν θεσμό που όλοι κάναμε αγώνα να μην απαξιωθεί με δραματικές για τον τόπο μας επιπτώσεις.

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών

Γιάννης Σταυρίδης

print